Luksemburgist saab tõenäoliselt esimene Euroopa riik, kus kanep on legaalne (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Kanepitaimed. Pilt on illustreeriv
Kanepitaimed. Pilt on illustreeriv Foto: Ryan Remiorz / The Canadian Press/PA Images/Scanpix

Luksemburg plaanib legaliseerida kanepi, saades tõenäoliselt esimeseks riigiks Euroopas, kus selle narkootilise taime kasvatamise ja tarbimine on seadusega lubatud.

Luksemburgi tervishoiuminister Etienne Schneider selgitas, et viimas 50 aasta narkopoliitika on ajast ja arust ning kõik Euroopa riigid peaksid kaaluma kanepi legaliseerimist, teatab theguardian.co.uk.

«Kui midagi keelata, siis seda enam see noortele huvi pakub. Loodan, et suhtumine narkootilistesse ainetesse muutuba järgnevatel aastatel vabamaks,» sõnas minister.

Luksemburgi plaani kohaselt peaksid inimesed, kellel on vanust üle 18 eluaasta, saama juba kahe aasta pärast osta uimastavat kanepit legaalselt. Kanepi tootmist ja müüki reguleerib riiklik ametkond.

Kanepitaimed. Pilt on illustreeriv
Kanepitaimed. Pilt on illustreeriv Foto: Tijana Martin / The Canadian Press/PA Images/Scanpix

Luksemburgi võimud hakkavad arutama uut kaanepiseadust selle aasta sügisel. Selles peaks olema ka kirjas, millist sorti kanepit tohib toota ja müüa ning millised on kanepimaksud.

Schneideri sõnul tehakse seadus nii, et Luksemburgis saavad kanepit osta vaid kohalikud, mitte välismaalased. Sellega tahetakse ära hoida niinimetatud kanepiturismi. Samuti ei tohi luksemburglased kanepit kodus kasvatada. 

Alaealisi vanuses 12 – 17 eluaastat ei saa kriminaalkorras karistada, kui nende juurest leitakse viis grammi või vähem kanepit, kuid neid, kes võrdlemisi liberaalset kanepiseadust mingil viisil rikuvad, ootavad ees karmid karistused.

Schneideri sõnul peaksid Euroopa Liidu riigid lõdvendama kanepipoliitikat ja võtma Luksemburgist eeskuju.

Kui Luksemburgis kanep legaliseeritakse, siis saab sellest riigist Kanada, Uruguay ja 11 USA osariigi kõrval järgmine paik, kus kanep ei ole tabu.

Luksemburgis legaliseeriti meditsiiniline kanep mitu aastat tagasi. Minimaalse koguse uimastava kanepi omamine on praegu seal lubatud, kuid kanepi tootmine ja müümine on seni keelatud.

Luksemburgi võimude teatel võtavad nad kanepi legaliseerimisel eeskuju Kanadast, kus kõik kanepiga seonduv on väga hästi korraldatud.

Uruguay on maailmas esimene riik, kus uimastav kanep on alates 2013. aastast seadusega lubatud. 2018. aastal legaliseeris Kanada kanepi.

Kanadalased saavad kanepit osta nii vastavatest poodidest kui tellida internetist, toode tuuakse neile postiga koju.

Kanep on osaliselt legaalne ka Hollandis, kus on vastavad poed, kus saab kanepit osta. Politsei ei pööra tähelepanu inimestele, kellel on 5 grammi või vähem kanepit.

Harilik kanep (Cannabis sativa) on kanepiliste sugukonda kanepi perekonda kuuluv rohttaim.

Harilik kanep laialt levinud kultus-, toidu-, tarbe-, ravim- ja narkotaimena ning püha ja maagilise taimena.

Harilik kanep on vana kultuurtaim, mis on pärit Kesk-Aasiast. Selle taime põllumajanduslikku kasvatamist alustati 4200 – 3200 eKr Kirde-Hiinas ja Kagu-Siberis.

Karjakasvatajatest rändrahvas sküüdid, kes elasid Lõuna-Venemaal, Ukrainas ja Kesk-Aasias, tõid kanepi Ida-Euroopasse umbes 700 eKr.

Kesk-Aasias ja troopikas kasvatatakse tänapäeval alamliiki Cannabis sativa subsp. indica (Lam.) E. Small & Cronquist narko- ja ravimtaimena.

Tänapäeval on aretatud eraldi õlikanep ehk toidukanep ja kiukanep ehk tehniline kanep.

Kanep
Kanep Foto: SCANPIX

Luksemburg (ametlikult Luksemburgi Suurhertsogiriik) on merepiirita väikeriik Euroopas. Ta moodustab koos Hollandi ja Belgiaga Beneluxi maad.

Seda riiki, mis on maailmas ainus suurhertsogiriik, ümbritsevad Prantsusmaa, Belgia ja Saksamaa.

Praegune suurhertsog Henri on troonil alates 2000. aastast, mil tema isa Jean vabatahtlikult troonist loobus.

Luksemburgi suurhertog Henri ja ta abikaasa, suurhertsoginna Maria-Teresa
Luksemburgi suurhertog Henri ja ta abikaasa, suurhertsoginna Maria-Teresa Foto: NIEBOER/PICTURE PRESS EUR/SIPA /Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles