Esimene Euroopa riik legaliseerib kanepi (17)

Rait Piir
, reporter
Copy
Kanep
Kanep Foto: Ryan Remiorz / The Canadian Press / PA Images / Scanpix Baltics

Luksemburg teatas kolmapäeval, et legaliseerib kanepi tootmise ja tarbimise ning kutsus üles ka teisi EL-i liikmesriike lõdvendama oma narkopoliitikat. 

Luksemburgi terviseminister Etienne Schneider ütles väljaandele Politico, et nüüdseks juba 50 aastat kehtinud narkootikumide seadused on läbikukkunud. «Kõige keelustamine muutis selle noortele ainult ahvatlevamaks. Loodevasti vaatame narkootikume nüüdsest avatuma pilguga,» tõdes ta.  

Uus seadus hakkab kehtima millalgi järgmise kahe aasta jooksul ja üle 18-aastased isikud saavad selle järgi osta kanepit meelelahutuslikuks tarbimiseks. Küll aga hakkab riik reguleerima kanepi kasvatamist ja müüki läbi selle tarbeks loodava järelvalveorganisatsiooni. 

Seaduseelnõu esialgne versioon avalikustatakse tõenäoliselt millalgi hiljem sellel aastal ja siis saab juba täpsemalt näha, millised kanepitooted on lubatud ja kuidas neid maksustama hakatakse. Schneideri sõnul keelatakse kanepi müük tõenäoliselt välismaalastele, et vältida narkoturismi teket. Samuti jääb keelatuks kanepi kodune kasvatamine isiklikuks otstarbeks. 

Alaealised vanuses 12-17 ei seisa silmitsi kriminaalsüüdistusega, kui neilt leitakse alla viie grammi kanepit. Küll aga kehtestatakse praeguse plaani järgi suhteliselt helde narkoseaduse rikkumise eest senisest märksa karmimad karistused. Kanepi pealt teenitavad maksud kavatseb linnriik investeerida narkootikume puudutavasse haridusse ja võõrutusprogrammidesse.

Luksemburgist saab tõenäoliselt kolmas riik maailmas Urugay ja Kanada järel, kes on legaliseerinud kanepi meelelahutusliku tarvitamise. Kanep on legaliseeritud ka 11 USA osariigis. Kanepi legaliseerimine on vastuolus ÜRO konventsiooniga, mille järgi võib narkootilisi aineid kasutada ainult meditsiinilistel ja teaduslikel eesmärkidel. 

Euroopas seostatakse kanepi tarbimisega eelkõige Hollandit, kuid tehniliselt on selle meelelahutuslik tarvitamine seal keelatud. Holland lihtsalt tolereerib seda ja kedagi pläru eest enamasti karistama ei hakata. 

Kanepi staatus maailmas:

Uruguay - legaliseeris kanepi 2013. aastal. Ainult suured farmaatsiafirmad võivad tegeleda müügiga. Tarvitajad peavad registreerima vastava võimuorgani juures ning ei tohi soetada üle 10 grammi nädalas. Legaalsed on neli erinevat kanepisorti. 

Kanada - Legaliseeris 2018. aastal. Korraga võib omada maksimaalselt 30 grammi ning selleks peab olema üle 18-aastane. Kanepit võib osta (ka veebi kaudu) litsenseeritud edasimüüjatelt.

Holland - tehniliselt keelatud, kuid vastav seadus võimaldab litsenseeritud kohvikutel tegeleda müügiga. Kuna müük on lubatud, aga kasvatamine on keelatud, siis ostavad kohvikud sageli oma kanepi kuritegelikelt jõukudelt. Politsei ei võta tõenäoliselt kedagi vahele, kui valduses on alla viie grammi. 

USA - keelatud Idahos, Nebraskal ja Lõuna-Dakotas. Teistes osariikides mingil kujul legaliseeritud.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles