Poola parlamendi spiiker lahkub ametist

Copy
Poola võimuerakonda Seadus ja Õiglus (PiS) kuuluv parlamendispiiker Marek Kuchciński neljapäeval Varssavis ametist lahkumisest teatades.
Poola võimuerakonda Seadus ja Õiglus (PiS) kuuluv parlamendispiiker Marek Kuchciński neljapäeval Varssavis ametist lahkumisest teatades. Foto: Czarek Sokolowski/AP/Scanpix

Poola parlamendi spiiker teatas neljapäeval, et lahkub ametist pärast seda, kui tema tegevus valitsuse lennukite isiklikeks reisideks kasutamisel vallandas riigis pahameeletormi ja opositsiooni süüdistused. 

Marek Kuchciński ütles Varssavis ajakirjanikele, et "kavatseb lahkuda parlamendispiikri kohalt homme", kuid kinnitas, et pole ühtegi seadust rikkunud. 

Spiiker palus esmaspäeval vabandust, kuid keeldus siis tagasi astumast. Üldsuse pahameelt tema vabandus ei vaigistanud.

Nüüd näib ta olevat andnud järele võimuerakonna Seadus ja Õiglus (PiS) survele. Partei kogunes kolmapäeva hilisõhtul mõjuvõimsa liidri Jarosław Kaczyński juhtimisel asja arutama.

Neljapäeval seisis ta Kuchciński kõrval, kui too tagasiastumisest teatas.

"Spiiker ei rikkunud seadust..., aga kuna suur osa avalikkusest on vastupidisel arvamusel, siis võin ma öelda, et spiikri otsus tõendab suhtumist, mida väljendab meie loosung: "Kuula poolakaid, teeni Poolat", ütles Kaczyński ajakirjanikele.

Põhiseaduse järgi riigi tähtsuselt teine isik Kuchciński (63) kasutas mõne viimase aasta jooksul valitsuse lennukeid, aga ka sõjaväekoptereid ja -lennukit umbkaudu sada korda, ilmneb opositsiooni ja kohaliku meedia avaldatud andmetest.

2015. aastast võimul olnud PiS-i võtmeliige tegi neist 23 sõitu koos perega.

Kuchciński tagasiastumist nõudnud liberaalse opositsiooni väitel moodustasid enamiku lendudest nädalavahetuse reisid Varssavist seadusandja kodukanti Rzeszówisse riigi kaguosas.

Spiiker ise tunnistas avalduses, et ühel juhul sõitis tema naine ilma temata valitsuse lennukiga. Ta lubas anda kulude korvamiseks 28 000 zlotti (6500 eurot) sõjaväe kaasajastamise fondi.

Kuchciński on juba varem lubanud 15 000 zlotti heategevusele oma pereliikmete lennukulude katteks.

Poolas peetakse 13. oktoobril parlamendivalimised, mille tulemusena PiS loodab võimule jääda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles