Kõrgõzstani julgeolekujõud pidasid kinni ekspresidendi

Copy
Kõrgõzstani julgeolekujõud.
Kõrgõzstani julgeolekujõud. Foto: Alexander Malyshev / Alexander Malyshev/TASS

Kõrgõzstani julgeolekujõud pidasid täna teise haarangu käigus kinni riigi endise presidendi Almazbek Atambajevi, teatas Interfaxi korrespondent. 

Umbes 2000 Kesk-Aasia riigi siseministeeriumi töötajat, teiste seas kiirreageerimisüksuse liikmed, osalesid pealinna Biškeki lähedal Koi-Tašis Atambajevi residentsile korraldatud haarangus.

Tervishoiuministeeriumi teatel sai haarangu käigus vigastada viis inimest.

Kõrgõzstani jõuametkonnad püüdsid juba eile õhtul Atambajevit tema residentsis ebaõnnestunult kinni võtta. Endise riigipea toetajate ja julgeolekutöötajate kokkupõrgetes sai surma üks eriüksuslane ning viga üle 50 inimese.

Kinnipidamise katse taustal on Atambajevi pinged tema mantlipärija, praeguse presidendi Sooronbai Džeenbekoviga, ning prokuratuuri süüdistus, et ekspresident ostis seadusvastaselt maad ning tegi korruptiivseid tehinguid.

Prokuratuur süüdistab endist riigipead ebaseaduslikus maaostus ja korruptsioonis. Parlament võttis Atambajevilt juunis puutumatuse, kuid ta on eiranud politsei kolme kutset tulla ülekuulamisele. Süüdistuste keskmes on ühe tuntud allilmabossi vabanemine vangist Atambajevi ametiajal.

Atambajev tõotas seista süüdistustele vastu lõpuni välja. Ta nimetas Džeenbekovi valitsust maffiaklanniks.

Mehed olid kunagi sõbrad ning Atambajev toetas Džeenbekovit, kui see 2017. aastal presidendiks kandideeris. Mõni kuu hiljem pöörasid nad aga tülli, kui Atambajev hakkas pärast Džeenbekovi ametissesaamist teda avalikult kritiseerima.

Džeenbekovi kantselei sõnul peatas president oma puhkuse järveäärses kuurordis ning kohtub neljapäeval oma julgeolekunõukoguga.

Konfliktil hoiavad kiivalt silma peal Hiina ja Venemaa, kelle poliitilised ja majanduslikud huvid Kõrgõzstanis Atambajevi ametiajal laienesid. Venemaal on seal ka sõjaväebaas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles