ÜRO: uued lahingud Süürias Idlibis on vallandanud täieliku paanika (1)

Copy
ÜRO Süüria humanitaarabikoordinaator Panos Moumtzis neljapäeval Šveitsis Genfis pressikonverentsil.
ÜRO Süüria humanitaarabikoordinaator Panos Moumtzis neljapäeval Šveitsis Genfis pressikonverentsil. Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/Scanpix

Süüria loodeosas lühikese relvarahu järel uue hooga puhkenud lahingud on vallandanud täieliku paanika, ütles ÜRO neljapäeval ja hoiatas, et valitsusvägede pealetung on «tulega mängimine».

Pühasõdalaste ja opositsiooni viimane suurem kants Idlib on praegu koduks kolmele miljonile inimesele.

ÜRO tunneb valitsusvägede ulatusliku pealetungi pärast eriti suurt muret seetõttu, et Idlibi on aastate jooksul tulnud suur arv riigi teistest sõjapiirkondadest põgenenud inimesi.

«Need inimesed ei tea, kuhu minna,» ütles ÜRO Süüria humanitaarabikoordinaator Panos Moumtzis ja rõhutas, et ei ole enam ühtegi opositsiooni ala, kuhu inimesed saaksid Idlibist põgeneda, kui president Bashar al-Assadi väed otsustavat pealetungi alustavad.

Moumtzis hoiatas maailma üldsust pärast kohtumist Genfis, millest võtsid osa ka Süüria liitlase Venemaa esindajad. Ka Venemaa on sel nädalal juba Idlibile õhurünnakuid korraldanud. 

«See on hetkel nagu tulega mängimine ja me kardame, et see võib kontrolli alt väljuda,» sõnas ÜRO humanitaarabijuht Süürias. 

Viimase 100 päeva jooksul on Idlibi provintsi siseselt ümber asunud umbes 400 000 inimest. ÜRO on valmistunud hoolitsema 900 000 ümberasunu eest, kuid Moumtzise sõnul ei olda valmis pealetungiks, mille tõttu põgeneb terve Idlibi elanikkond.

«Mis plaanid on kolme miljoni inimese jaoks? See on küsimus, millele meil veel vastust ei ole,» tunnistas ta.

Suurem osa Idlibist on jaanuarist alates rühmituse Hayat Tahrir al-Sham (HTS) kontrolli all. Möödunud reedel kehtima hakanud relvarahu, mis pidanuks kaitsma piirkonna tsiviilelanikke, peatas kolm kuud kestnud valitsusvägede ja Venemaa pommitamise.

Laupäeval keeldus aga HTS täitmast relvarahu põhitingimust lahkuda ala ümber kavandatud puhvertsoonist. Esmaspäeval kuulutas Süüria valitsus rahu lõppenuks ning süüdistas mässulisi tsiviilelanikega piirkondade ja Vene õhujõudude baasi pommitamises.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles