80-aastased vilistlased kohtusid taas

Aare Laine
, Toimetaja
Copy
SIIT ME LÄKSIME 61 AASTAT TAGASI: 1958. aastal anti selles koolimajas keskkooli 
lõputunnistus Jaan Jalakale, Aldur Järvaltile, Anne Soele ja Silvi Varele. Kokku oli 
lõpetajaid 46.
SIIT ME LÄKSIME 61 AASTAT TAGASI: 1958. aastal anti selles koolimajas keskkooli lõputunnistus Jaan Jalakale, Aldur Järvaltile, Anne Soele ja Silvi Varele. Kokku oli lõpetajaid 46. Foto: Irina Mägi

Saaremaa ühisgümnaasiumi 40. lennu vilistlased said taas kokku eile keskpäeval oma kunagise koolimaja, nüüdse täiskasvanute gümnaasiumi ees Kuressaares Garnisoni tänavas.

Väärikatest daamidest ja härrasmeestest, kes lõpetasid tollase Kingissepa keskkooli 1958. aastal, avaldas Saarte Hääl loo ka 11 aastat tagasi. Tookordsel kokkutulekul tegi lennukaaslastele üllatuse kirjanik Ülo Tuulik, kes luges ette põnevaid ridu oma päevikutest.

“Meie lennu kahe klassi peale olin mina ainus, kes keskkooli ajal päev päeva järel pidas isiklikku päevikut. Kui kõik see, mida me peame tsiviliseeritud ühiskonnas varjatuks või privaatseks sfääriks, välja arvata – mida on päevikus küll õige vähe –, siis on ilmselt kõik kirjapandu niisugune aus ja aval ning varjamatu. Sel kombel on see ajalooline dokument enam kui poole sajandi tagustest sündmustest,” märkis Ülo Tuulik 11 aastat tagasi.

Seekord avaldas endine teletöötaja ja keeleõpetaja Helgi Saar tunnustust klassivend Jaan Jalakale, Makarovi-nimelise Leningradi kõrgema merekooli cum laude lõpetanule, kes on maha saanud põhjaliku elulooraamatuga.

Eile oli Helgi ise üks üllatuse pakkujaid. Ta luges kokkutulnutele ette vanu kirju, mida klassikaaslased olid talle aastakümneid tagasi saatnud. “Seal tulevad ilmsiks mõned intriigid, mida ehk keegi veel mäletab,” muheles Helgi.

Tollase Tallinna polütehnilise instituudi (TPI) lõpetanud Aldur Järvalt peab lennukaaslaste silmis tänuväärset andmekogumikku. Kogumikus “Meie lood” on kõigi lõpetanute kohta kas lühemad või pikemad kirjutised. Eile näitas ta kaaslastele andmebaasi viimast versiooni, kus vilistlaste kohta kõik vajalik kirjas.

“Läksin siit TPI kooli ja sinna jäeti istuma 26 aastaks. Diplomi järgi olen elektriinsener, aga tudengitele õpetasin elektroonikat. Pärast kutsuti mind Eesti Energiasse dispetšerjuhtimise süsteemi arendama. Seal olin 24 aastat. Pensionieas olin 10 aastat ühes väiksemas firmas tööl,” rääkis Järvalt.

Eesti põllumajanduse akadeemias metsandust õppinud Anne Soe (neiupõlvenimega Kaare) on pärast kõrgkooli lõpetamist 27 aastat tegelenud Saaremaal metsade rajamisega. “Tihtipeale võetakse meie rajatud noor mets liiga vara maha. Toona ei osanud me seda ette näha. See teeb meele natuke kurvaks,” toonitas Anne Soe.

Keeleteadlane, doktorikraadiga Silvi Vare (Kaasik) on töötanud ka kooliõpetajana Lihulas. Elutöö on ta teinud eesti keele ja kirjanduse instituudis.

Tunnustatud keeleteadlane märkis, et kuigi enamik lennukaaslasi kas on juba 80-aastased või kohe saamas, on neil hing ikkagi noor.

“Mulle tundub, et hing ei vanane, vaid täiustub. Vihmane ilm ei riku meie tuju. Oleme siin kõik rõõmsameelsed. Igaühel meist on oma kaaslastele midagi põnevat rääkida,” ütles Silvi Vare.

Kuressaare kuursaalis jätkus SÜGi vilistlastel juttu mitmeks tunniks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles