Modi: India tühistas autonoomia Kashmiri vabastamiseks terrorismist

Copy
India peaminister Narendra Modi 30. juulil pealinnas New Delhis.
India peaminister Narendra Modi 30. juulil pealinnas New Delhis. Foto: PRAKASH SINGH/AFP/Scanpix

India valitsus tühistas Kashmiri piirkonnale autonoomiat andva eristaatuse selle vabastamiseks terrorismist ja separatismist, kuulutas peaminister Narendra Modi neljapäeval telepöördumises rahvale. 

«Sõbrad, mul on täielik usk sellesse, et me suudame selle süsteemi alusel vabastada Jammu ja Kashmiri terrorismist ja separatismist,» lausus Modi esimeses avalduses oma valitsuse kolme päeva taguse otsuse kohta. 

«Samuti usun, et Jammu ja Kashmiri rahvas liigub pärast separatismi alistamist uute lootuste ja pürgimustega edasi,» sõnas peaminister.

India valitsus tühistas esmaspäeval Kashmiri eristaatuse, selleks tühistati piirkonna eriautonoomiat taganud põhiseaduse 370. säte.

Modi hindu rahvuslaste valitsuse otsus tugevdada kontrolli riigi ainsa moslemienamusega osariigi Kashmiri üle vallandas oodatult konflikti Pakistaniga ja andis hoogu mässule keskvõimu vastu, mis on nõudnud juba kümnete tuhandete elu.

India peaminister ütles telepöördumises, et Pakistan kasutas Kashmiri eristaatust «relvana meie riigi vastu mõnede inimeste kirgede sütitamiseks» India riigi vastu.  

Kashmiri eristaatus ei ole andnud Indiale midagi muud peale «terrorismi, separatismi, onupojapoliitika ja suuremahulise korruptsiooni», ütles Modi.

Peaminister austab enda sõnul opositsioonipoliitikuid ja tuntud kašmiirlasi, kes on väljendanud India valitsuse karmikäelistele meetoditele vastuseisu. 

«Me töötame selle nimel, et nende argumentidele vastata, kuid ma palun neil käituda India huve hoides ja aidata Jammut ja Kashmiri ning Ladakhi,» lausus ta.

Modi tahab enda sõnul kinnitada oma Jammu ja Kashmiri kolleegidele, et «ajapikku olukord normaliseerub ja nende probleemid vähenevad». 

India astus vastuolulise sammu kõigest paar päeva enne islamipüha Eid al-Adha algust ja peaminister kinnitas, et kašmiirlased saavad seda püha raskusteta tähistada. 

Kashmir on jagatud alates 1947. aastal Briti võimu alt iseseisvumisest India ja Pakistani vahel, kuid mõlemad peavad kogu Himaalajas asuvat piirkonda enda omaks. Riigid on pidanud Kashmiri pärast maha kaks sõda.

Kolmkümmend aastat kestnud sissivõitlus India võimu vastu Kashmiris on nõudnud kümneid tuhandeid inimelusid. Alates 2003. aastast kehtib Kashmiri niinimetatud kontrolljoonel relvarahu, kuid piiriülesed tulistamised on sellest hoolimata sagedased.

India parlamendis on vastu võetud Modi hindu rahvusliku Bharatiya Janata Partei (BJP) seaduseelnõu Jammu ja Kashmiri osariigi jagamiseks kaheks liiduterritooriumiks - Jammu ja Kashmir - mis saavad kumbki oma parlamendi, ning Ladakhiks, mis läheb ilma oma parlamendita Delhi otsevalitsemise alla.

Piirkonda on toodud korra tagamiseks kümneid tuhandeid lisasõdureid. Kehtib range komandanditund, mis tähendab, et Kashmiris ei ole ka telefoni- ega internetiühendust.

Viimastel päevadel on piirkonnas kinni peetud 560 inimest - ülikooliprofessoreid, äriliidreid ja aktiviste. Paljud on võetud kinni Srinagaris, Baramullas ja Gurezis öistes haarangutes ning paigutatud ajutistesse kinnipidamiskeskustesse, teatasid neljapäeval uudisteagentuur Press Trust of India ja ajaleht Indian Express.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles