Uskumatu, mida kõike leiab rannast! (2)

Sander Ilvest
Copy
Pirita rand. Rannast korjatud prügi.
Pirita rand. Rannast korjatud prügi. Foto: Sander Ilvest

Postimehe fotograaf jalutas Tallinna randades, et näha, mida inimesed sinna endast maha jätavad. Ta ei pidanud erilist vaeva nägema, et leida... vaadake ise, mida!

«Igal aastal jõuab 4,8–12,7 miljonit tonni plastikut rannikualadelt ja jõgedest ookeani. See tähendab 15 kilekotitäit plastprügi ühe meetri rannikujoone kohta üle terve maailma. Kui kogu see prügi panna veoautodesse, ulatuks nende rida 24 korda ümber maailma,» väidab veebikülg maailmakoristus.ee.

Igal aastal jõuab ookeani 15 kilekotitäit plastprügi ühe meetri rannikujoone kohta - see on pöörane reostamine inimeste poolt! 

Tallinna randades ringi jalutades ei kriibi silma liival vedelev prügi, vähemalt mitte eriti. Võib isegi öelda, et rannad on suhteliselt puhtad. Kuid otsides märkab prahti peaaegu igal sammul. Klaasikillud, pudelikorgid, suitsukonid, igasugune plast – seda kraami leidub kõikjal ja palju. Peale tavalise prügi leiab mere äärest ka kõike muud, näiteks päikeseprille, sokke, mänguasju ja isegi autorehve.

Käisin läbi Tallinna peamised rannad. Seadsin eesmärgiks korjata kümneminutilisel jalutuskäigul maast sodi, mis kergelt silma hakkab.

Merivälja muulil ei olnud pildimaterjali kogumiseks vaja isegi nii pikalt jalutada.

Paljassaare rand oli kõige puhtam, peale suitsukonide seal eriti muud polnud.

Kindlasti ei ole kogu mereäärne praht rannakülastajate jäetud. Palju prügi uhub kaldale ka meri. Ent kokkuvõttes on kõik, mille liivalt leiame, ikkagi me endi tekitatud.

Võta aega ja uuri huviga, millises rannas kõige heldemad prügipuistajad tegutsevad ja milliseid aardeid nad oma teele külvavad. Kas mõni neist leidudest lendas liivale ka sinu sõrmede vahelt?

Pikakari rand, Paljassaare.
Pikakari rand, Paljassaare. Foto: Sander Ilvest
Stroomi rand. Rannast korjatud prügi.
Stroomi rand. Rannast korjatud prügi. Foto: Sander Ilvest
Kakumäe rand. Rannast korjatud prügi.
Kakumäe rand. Rannast korjatud prügi. Foto: Sander Ilvest
Pirita rand. Rannast korjatud prügi.
Pirita rand. Rannast korjatud prügi. Foto: Sander Ilvest
Valdeku karjääri rand, Männiku. Rannast korjatud prügi.
Valdeku karjääri rand, Männiku. Rannast korjatud prügi. Foto: Sander Ilvest
Merivälja muul. Rannast korjatud prügi.
Merivälja muul. Rannast korjatud prügi. Foto: Sander Ilvest
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles