Kõrgõzstani kohus jättis Atambajevi vahi alla

Copy
Kõrgõzstani endine president Almazbek Atambajev 19. juulil kodukülas Koi-Tašis.
Kõrgõzstani endine president Almazbek Atambajev 19. juulil kodukülas Koi-Tašis. Foto: Igor Kovalenko/EPA/Scanpix

Kõrgõzstani kohus otsustas jätta endise presidendi Almazbek Atambajevi 26. augustini vahi alla, ütles kohtu pressiesindaja reedel. 

Biškekis asuva Pervomaiski ringkonnakohtu pressiesindaja ütles AFP-le, et kohus väljastas vastava käsu neljapäeva õhtul. Pressiesindaja ei öelnud, mis süüdistuste alusel endist riigipead kinni hoitakse. 

Kõrgõzstani julgeolekujõud pidasid Atambajevi kinni neljapäeval tema Koi-Taši külas asuvas residentsis. 

Riigiprokurör ütles neljapäeval, et Atambajev on osaline vähemalt viies kriminaalasjas. Muuhulgas süüdistatakse teda ebaseaduslikus maaostus ja korruptsioonis. 

Kriitikute sõnul on endisele presidendile esitatud süüdistused poliitiliselt motiveeritud ja tingitud president Sooronbai Džeenbekovi soovist oma endine mentor poliitikast kõrvaldada. 

Neljapäeval avalikkuse ette jõudnud video paljastab Atambajevi kinnipidamise üksikasju. Selles on näha endist presidenti pidamas asesiseminister Kursan Asanoviga läbirääkimisi enda ülesandmise tingimuste üle.

Atambajevil õnnestus saada võimudelt lubadus mitte teha kahju tema toetajatele, kes viibivad endise presidendi Koi-Taši residentsis.  

Atambajevi toetajad avaldasid neljapäeva õhtul Biškekis tema kinnivõtmise vastu meelt, blokeerides liikluse ühel sõiduteel ja süüdates prügikaste. 

Politsei teatas pärast Atambajevi toetajate laialiajamisele kulutatud ööd, et olukord pealinnas on täielikult selle kontrolli all. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles