Majandusraskused päästavad Palestiina lambad overdamisest

Copy
Palestiina poiss koos oma lambaga, keda müüakse usupüha eel ohverdamiseks.
Palestiina poiss koos oma lambaga, keda müüakse usupüha eel ohverdamiseks. Foto: Ahmad Hasaballah / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Palestiina aladel elavate inimeste majanduslikult kehv olukord on inimestele raske taluda, ent võib sel aastal päästa paljud lambad ohverdusrituaali käigus suremisest.

Islami Eid ul-Adha püha eel ostavad moslemid kogu maailmas hoogsalt kariloomi, sest usupüha üks osa on ohverdamine. Sel aastal terendab Palestiinas paljudele lammastele aga pääsemine, sest majandusraskused on piirkonda rängalt tabanud ja inimestel pole loomade ostmiseks raha. Usupüha algab sel pühapäeval.

Lammaste ohverdamiseks ostmata jätmine omakorda tähendab, et lambakasvatajate äri ei õitse.

Valitsusasutuste töötajatele on mitme kuu vältel makstud vaid pool neile ette nähtud palgast, sest Iisraeli ja Palestiina valitsuste vahel toimuvad vaidlused. Ent just valitsusasutuste töötajatel on oluline roll kohalike kaupmeeste toetamisel.

«Pole selliseid tellimusi nagu tavaliselt,» ütles Ashraf Murar, Läänekaldal asuva suure Al-Bireh'i tapamaja juht. «Olukord on viimase 20 aasta hullim. 30 000 lammast jääb müümata.»

Lihunik Mohammed Faara ütles, et tema müügid on võrreldes eelmise aasta sama ajaga langenud 70 protsendi võrra. «Olukord on väga muserdav,» sõnas ta.

Müügi edendamiseks langetati liha kilohinda. Kui eelmisel aastal müüdi turul kilo liha 10 dollari eest, siis praegu maksab see 8 dollarit. Ent keegi ei osta seda siiski, ütles Faara.

«Sel aastal toimub tõsine tagasiminek. Valitsustöötajate väiksemate palkade tõttu pole turul raha,» kirjeldas lihunik.

Kehv majanduslik olukord Palestiinas üha süveneb, töötus on tõusnud 30 protsendini ja mullu peatus majanduskasv pea täielikult.

Ent lammastel on majandusraskuste tõttu hea elu. Palestiinlased postitavad sotsiaalmeediasse pilte vabalt ringi jooksvatest või aias pikutavatest lammastest, keda keegi ohverdamiseks osta ei soovi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles