Soolase ja magusa kooslus erutab meeli

Mirell Põlma
, keeletoimetaja
Copy
Värvid muudavad suupisted isuäratavamaks.
Värvid muudavad suupisted isuäratavamaks. Foto: Mirell Põlma

Ananass pitsal ning hallitusjuust ja viinamari on tuntud kombinatsioonid magusast ja soolasest, kuid need on ainult jäämäe tipp. Kokk-kondiiter Kristina Helery Hiiu kinnitusel passib suupistesse kokku panna kõike, mille koostisosad maitsevad.

Hiiu juhendamisel proovisin meisterdada põnevaid hõrgutisi, mille valmistamiseks kulub vähe aega. Ühistööna valminut näete fotol.

Kuna inimene sööb silmadega, peab suupiste välja nägema isuäratav. Seepärast tõusebki käsi pigem värvilise ampsu järele. Ilmselt sel põhjusel ahvatleb pruunikas datli-peekoninäks vähem kui kirkad hõrgutised. Selle ampsu valmistamiseks tuleb peekoniriba datli ümber mässida ja ahju pista, kuniks peekon on kuldne.

Hiiu lemmik on konservlitši-prosciutto-kitsejuustuamps, aga kuna igast poest konservlitšisid ei leia, pakkus ta asenduseks konservaprikoosi.

Pistke pooliku konservaprikoosi sisse törts kreemjat kitsejuustu ja mässige prosciutto- või serrano-singi sisse. Prosciutto on õhem, aga kallim, serrano mälumisega tuleb pisut rohkem vaeva näha. Minu kui kogenud sööja, aga mitte osavaima koka hinnangul sobis aprikoos juustuga tekstuuri poolest imehästi: mõlemad on tihkemat sorti.

Kõnealused singid passivad ka melonikuubiku ümber mähkida ja jälle suupiste valmis. “Kasutage meloni pehmemat osa, koorealune on krõmps,” soovitas meister.

Suviselt värske ja kerge näksi saab, kui lõikate arbuusist ketta ning kaunistate piparmündilehe ja fetakuubikuga.

Pisikeste võileibadegagi õnnestub maitseelamus pakkuda. Määrige meelepärasele röstitud saiale (mahedamaitselist) maksapasteeti ja kaunistage värske maasikaga. Marja magusus tasakaalustab lihatoote soolasust. Efektsust lisab, kui lõikate saiaviilu neljaks kolmnurgaks. Hiiu eelistab kooriku ära lõigata, nii paistab hõrgutis ilusam, aga mekki see ei mõjuta.

Valmistasime netiavarustes soovitatud kitsejuustu-maasikanäksegi, mida tehakse samal põhimõttel, kuid kuna juustumaitse tappis marja oma, ei istunud see meist kummalegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles