«Keegi ei tea, mis Hongkongis juhtuma hakkab»

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Meeleavaldajad hõivasid eile Hongkongi lennujaama saabujate ala. Linnaruumi okupeerimine on olnud juba mitu kuud kestvate protestide üks võtmestrateegiaid. FOTO: Thomas Peter/Reuters/Scanpix
Meeleavaldajad hõivasid eile Hongkongi lennujaama saabujate ala. Linnaruumi okupeerimine on olnud juba mitu kuud kestvate protestide üks võtmestrateegiaid. FOTO: Thomas Peter/Reuters/Scanpix Foto: Thomas Peter/Reuters/Scanpix

Hiina riigipea Xi Jingpingi ajal on Hongkongi õrna vabadust hakatud üha rohkem piirama ja see on tekitanud erihalduspiirkonnas tugeva vastureaktsiooni. Kuigi protestiks väljaandmiseelnõu vastu alanud meeleavaldustel veel iseseisvust ei nõuta, on Hongkongis hakanud levima varasemast palju isemeelsemad meeleolud, rääkis Postimehele Hongkongi Hiina ülikooli vanemteadur Kai Chiu Ng.

Kas praegused meeleavaldused Hongkongis erinevad kuidagi nn vihmavarjuprotestidest, mis toimusid 2014. aastal?

Olukord on väga erinev. Ma arvan, et Hongkongi elanikud on selle viie aasta jooksul mingil moel täiskasvanuks saanud. Põhiline erinevus on minu meelest selles, et praegu ei ole liikumisel kindlat keskust, pole ühte juhti, kes ütleks, millised on edasised sammud.

Selle asemel toimub linnakodanike võrgustike vahel pidev mõttevahetus. Selleks kasutatakse palju internetiplatvorme, nagu Twitter, Facebook ja nüüd ka Telegram. Liikumine levib internetis ja mitte keegi ei oska ennustada, milline saab olema järgmine samm.

Mingis mõttes ei ole liikumisel peaaegu mingit plaani, see järgib lihtsalt uusimaid hoovusi. See, mida võetakse ette järgmisel päeval, sõltub täielikult sellest, mis toimub praegu.

Seda võib näha nii hea kui ka halvana, sest plaani

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles