Ocean Viking korjas Liibüa ranniku lähedalt üles veel 80 migranti

Copy
Ocean Vikingi meeskonnaliikmed saabuvad migrantidele appi.
Ocean Vikingi meeskonnaliikmed saabuvad migrantidele appi. Foto: Anne Chaon/AFP/Scanpix

Humanitaarlaev Ocean Viking päästis laupäeval Liibüa ranniku lähedal enam kui 80 migranti, teatas organisatsioon Piirideta Arstid (MSF), mis opereerib seda alust koos Prantsuse vabaühendusega SOS Méditerranée.

Peamiselt Sudaanist pärit mehed ja poisid korjati üles pärast seda, kui Ocean Viking oli reedel päästnud Vahemerelt 85 inimest, neist neli last.

Valget kummipaati märgati, kui selle üle oli korduvalt lennanud lennuk, lausus MSF-i missiooni juht Jay Berger.

Euroopa väed patrullivad regulaarselt Vahemere keskosa kohal, et tuvastada Liibüast lähtuvaid laevu, seda eriti soodsa ilmaga.

Ocean Viking suundus piirkonna poole, millele lennuk näis keskenduvat, ning avastas kummipaadi, ütles Berger.

«Kuid lennuk ei püüdnud kordagi meiega ühendust võtta,» lisas ta.

Nüüd on Ocean Vikingi pardal umbes 170 migranti, kõik Sahara-tagusest Aafrikast. Päästelaev oli asunud Marseille'st teele pühapäeval.

Karmi rändepoliitikat toetav Itaalia parempopulistlik siseminister Matteo Salvini hoiatas Oslot, kus laev on registreeritud.

«Itaalia ei ole seaduslikult kohustatud võtma vastu illegaalseid, tuvastamata migrante Ocean Vikingi pardalt,» kirjutas ta.

Sama ütles ta ka nende enam kui saja migrandi kohta Hispaania heategevusorganisatsiooni Proactiva aluse Open Arms pardal, kuhu reedel astus ka Hollywoodi staar Richard Gere.

Norra justiits- ja rändeminister Joran Kallmyr aga lausus avalik-õiguslikule televisioonile, et pagulased tuleb saata tagasi Aafrikasse, kas Tuneesiasse või Liibüasse.

«Neid ei tohiks tuua Euroopasse, sest see oleks pagulasmarsruudi pikendamine, mitte päästeoperatsioon,» märkis Kallmyr.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles