Põhja-Korea riigimeedia: Kim juhatas laupäeval ametlikult uue relva katsetust (1)

Copy
Põhja-Korea liider Kim Jong-un (paremal) rõõmustamas pärast edukat lühimaarakettide katsetust 6. augustil teadmata asukohas Põhja-Koreas.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un (paremal) rõõmustamas pärast edukat lühimaarakettide katsetust 6. augustil teadmata asukohas Põhja-Koreas. Foto: Kcna/Epa/Scanpix

Põhja-Korea liider Kim Jong-un juhatas laupäeva hommikul isiklikult stalinistliku riigi viimast raketikatsetust, mille käigus katsetati uut relva, teatas riigimeedia pühapäeval. 

Riiklik uudisteagentuur KCNA ei avaldanud laupäeval katsetatud relva olemust, kuid märkis, et Kim ronis vaatlustorni ja juhatas raketikatsetust. 

Agentuur lisas, et Kim väljendas katsetuse tulemuse üle suurt rahulolu. 

Põhja-Korea välisministeeriumi avalduses nimetati katsetust «tavarelvade arendamiseks mõeldud katsetuseks». 

Lõuna-Korea sõjaväe andmeil tulistas Põhja-Korea laupäeva hommikul riigi kirdeosas asuva Hamhungi linna ümbrusest välja kaks raketti, mis kukkusid 400-kilomeetrise lennu järel Korea poolsaare ja Jaapani vahel asuvasse Jaapani merre. 

Enne seda oli Pyongyang kahe nädala jooksul katsetanud lühimaarakette neli korda. 

Kim andis käsu korraldada katsetus viivitamatult pärast teate saamist uue relva väljaarendamisest, edastas KCNA laupäevase katsetuse kohta. 

USA president Donald Trump märkis laupäeval, et Kim vabandas viimaste raketikatsetuste pärast, avaldas soovi kohtuda ja taasalustada tuumadesarmeerimiskõnelusi niipea, kui Ühendriikide ja Lõuna-Korea sõjaväeõppused lõpevad.

Souli ja Washingtoni esmaspäeval alanud ühisõppus kestab 20. augustini. 

Reedel oli Trump nõustunud Kimi vastuseisuga Ühendriikide ja Lõuna-Korea ühisõppusele, kuid seda erinevalt Kimist rahalistel, mitte sõjalistel põhjustel, ning andis mõista, et Põhja-Korea raketikatsetused ei ole tähtsad. 

Trump kirjutas Twitteris, et Kimi avaldused sisaldusid temale saadetud kolmeleheküljelises kirjas, ning et ta «ootab kannatamatult kohtumist Kimiga mitte liiga kauges tulevikus».

USA riigipea sõnul esitas Kim lühimaarakettide katsetamise eest ka tagasihoidliku vabanduse. 

Põhja-Korea välisministeeriumi teatel Trumpi märkus «tunnistab sisuliselt suveräänse riigi enesekaitseõigusi, nimetades seda väikseks raketikatsetuseks, mida teevad paljud riigid». 

KCNA edastatud Põhja-Korea välisministeeriumi avalduses süüdistas Pyongyang Souli «meie vastu trotslikult agressiivse sõjaharjutuse korraldamises». 

Selles välistati ka tulevased kõnelused Põhja- ja Lõuna-Korea vahel kinnitusega, et mis tahes tulevased läbirääkimised «peetakse rangelt KRDV ja USA vahel». 

KRDV on lühend Põhja-Korea ametlikust nimest Korea Rahvademokraatlik Vabariik. 

Trump ja Kim leppisid 30. juunil kaht Koread lahutavas demilitariseeritud tsoonis peetud kolmandal kohtumisel kokku tuumarelvitustamiskõneluste jätkamises töörühmade tasandil. Läbirääkimised pole siiani alanud. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles