Bukarestis avaldasid Rumeenia valitsuse vastu meelt tuhanded inimesed

Copy
Tuhanded rumeenlased laupäeval pealinnas Bukarestis valitsuse hoone ees valitsusvastasel meeleavaldusel.
Tuhanded rumeenlased laupäeval pealinnas Bukarestis valitsuse hoone ees valitsusvastasel meeleavaldusel. Foto: Bogdan Cristel/EPA/SCANPIX

Tuhanded inimesed nõudsid laupäeval Bukarestis meeleavaldusel valitsuse tagasiastumist täpselt aasta pärast seda, kui märulipolitsei valitsusvastase meeleavalduse jõhkralt laiali ajas. 

Riikliku uudisteagentuuri Agerpres teatel kogunes pealinnas Rumeenia valitsuse hoone juurde hinnanguliselt 24 000 inimest, kes lehvitasid riigilippu ja hüüdsid «Vargad!» ja «Astuge tagasi!». 

«Riik on liikumas vales suunas. Noortel pole mingit tulevikku,» lausus arstitudeng Bogdan Iliescu (19) AFP-le. «Me tahame valitsust, mis töötaks meie heaks, mitte omaenda huvides.» 

Teine meeleavaldaja, 60-aastane Lenuta Iancu tuli enda sõnul meeleavaldusele, et protestida igapäevase ebaõigluse vastu nagu ulatuslik poliitiline korruptsioon ja hooletusse jäetud tervishoiusüsteem. 

Mõlemad olid aasta tagasi nende 80 000 meeleavaldaja seas, kelle märulipolitseinikud 2018. aasta 10. augustil samas kohas rahumeelsel meeleavaldusel pisargaasi, veekahurite ja kumminuiadega laiali ajasid. 

Vägivallas sai vigastada üle 450 inimese ning julgeolekujõudude tegevuse vastu esitati üle 700 kaebuse. Aasta hiljem aga on uurimised politseijuhtide suhtes seiskunud. 

Rumeenia paremtsentristist president Klaus Iohannis, kes kritiseerib sageli Sotsiaaldemokraatliku Partei (PSD) valitsuse peaministrit Viorica Dăncilăt, on nimetanud aastataguseid sündmusi tragöödiaks ja kutsunud politseid sel korral jõudu mitte kasutama. 

Meeleavaldajad mälestasid laupäeval ka kaht teismelist tüdrukut - Alexandra ja Luiza -, kelle tapmine šokeeris hiljuti riiki ja tõi kaasa tänavaprotestid. 

Rumeenia lõunaosa Caracali linnast pärit kahtlusalune on end mõlema neiu röövimises ja tapmises süüdi tunnistanud. 

Nii siseminister Nicolae Moga kui politseiülem Ioan Buda astusid avalikkuse ja massimeeleavalduste survel tagasi. Inimeste pahameele põhjuseks oli politseinike aeglane tegutsemine. 

Alexandra, kes rööviti 25. juulil, kui ta üritas koju hääletada, helistas kolm korda hädaabinumbrile 112 ja andis politseile vihjeid oma asukohast, kus ründaja teda hoidis. 

Ta karjus: «ta tuleb, ta tuleb» enne, kui kõne katkes, märkis politsei. 

Politseil kulus 19 tundi reageerimiseks ning kriitikud on süüdistanud ametiisikuid selles, et need ei võtnud kõnesid tõsiselt, reageerides liiga aeglaselt, et teismelise asukoht kindlaks teha ja ta päästa. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles