Norra politsei peab mošeetulistamist Bærumis terroriakti katseks (11)

Copy
Mohammad Rafiq (keskel), üks koguduseliikmetest, kes ründaja mošee peatas, kuulab, samal ajal, kui rahvas meediaga Thon Oslofjordi hotelli juures Sandvikas kõneleb. 11. august 2019.
Mohammad Rafiq (keskel), üks koguduseliikmetest, kes ründaja mošee peatas, kuulab, samal ajal, kui rahvas meediaga Thon Oslofjordi hotelli juures Sandvikas kõneleb. 11. august 2019. Foto: Lefteris Karagiannopoulos / REUTERS

Politsei uurib Norra pealinna Oslo lähistel asuvas mošees eile toimunud tulistamist terroriakti katsena ning kahtlustab, et tulistaja mõrvas oma kodus ka oma 17-aastase poolõe.

«Uurime seda kui terroriakti läbiviimise katset,» ütles politsei asejuht Rune Skjold täna pressikonverentsil.

Tema sõnul näib, et kahtlusalusel olid paremäärmuslikud ja immigrantidevastased vaated. Kahtlusalune ise pole politseile oma teo ajendit veel avaldanud.

Mitme tulirelvaga mees avas laupäeval pärast kella 16 (Eesti aeg kell 17) tule Oslo Bærumi eeslinnas Al-Noori islamikeskuses, kus oli teadaolevalt kolm inimest.

Umbes 20-aastane mees jõudis tulistada mitu lasku, enne kui koguduse liikmed talt relvad ära võtsid ja kahjutuks tegid. 

Politseinikud teatasid algselt, et üks ohver sai kuulitabamuse, kuid hiljem täpsustasid, et ohver sai hoopis «kergeid vigastusi». Polnud selge, kas need vigastused olid püssikuulist või mitte.

Mošee juhi Irgan Mushtaqi varasemal sõnul tulistas üks kiivrit ja vormi kandnud valge mees ühte tema koguduse liiget.

Tulistaja tegi kahjutuks koguduse 75-aastane liige, kes luges rünnaku eel koraani, lisas Mushtaq.

Pärast politsei saabumist läks Mushtaq tulistamispaika. «Siis nägin, et padrunid on laiali ja vaibal on veri, ning seejärel nägin ühte meie liiget istumas ründaja peal, kaetud verega.»

Politsei leidis sündmuskohalt kaks tulirelva.

Mõni tund pärast rünnakut leidis politsei Bærumis Eiksmarkas kahtlusaluse kodust tema ühe noore naissugulase surnukeha.

Pühapäeval teatas politsei, et surnu oli kahtlusaluse 17-aastane poolõde. Senistel andmetel elasid kahtlusalune ja neiu aeg-ajalt samal aadressil.

Politsei kahtlustab mõrva.

Politsei ütles varem pühapäeval, et nad üritasid rünnakupaiga lähedal elanud «noormehest» ja «Norra taustaga» kahtlusalust üle kuulata. Kahtlusalune aga ei tahtnud «politseile selgitust anda».

Kahtlusalune oli politseile enne tulistamist teada, kuid Skjoldi sõnul ei saa teda «kuritegeliku taustaga» inimeseks nimetada.

Norra meedia andmeil arvatakse, et kahtlusalune tegi rünnaku eel ühte veebifoorumisse postituse, milles kiitis märtsis Uus-Meremaal Christchurchis mošeedes 51 inimest tapnud meest.

Norra politsei oli jälginud kahtlusaluse tegemisi veebis juba mõnda aega, kuid rünnaku nii kiiret teostumist oodata ei osanud.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles