Vihmahood Ihaste melu ei sega, kontsert kestab, kauplemine käib

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy

Ihaste päev on Pallase puiestee mänguplatsile meelitanud suure hulga inimesi, kauplejate lette on kolmekümne ringis. Ka hilisemad tugevad vihmahood ei ole platsi tühjaks ehmatanud.

Ihastelane Mart Rinken pakub näiteks aiasaadusi – õunu, marju, tomateid, kurke – ning soovitas osta just martsipaniõunu. Need, mis puu alt korjatud, ei maksnudki midagi, ainult üks euro kilo.

Vanast-Ihastest on kohal oma koduse kohvikuga Reilika Lall koos 11-aastase tütre Ketriiniga. Letile seatud kandikutel on juustu- ja šokolaadikoogi lõigud ning krõbedad vahvlid šokolaadivõõba ja nonparellidega, sealsamas taimetee, maitsetatud vesi ning kohvitermos. Koogid võivad praeguseks kindlasti juba otsas olla.

Reilika Lall koos tütre Ketriiniga ning hea ja paremaga, mida nad on eile päeval kella kolmest saadik valmistanud, et laadaliste ees uhke olla.
Reilika Lall koos tütre Ketriiniga ning hea ja paremaga, mida nad on eile päeval kella kolmest saadik valmistanud, et laadaliste ees uhke olla. Foto: LAILA KAASIK /

Reilika Lall ütles, et mehe vanavanematel oli juba ammusest ajast Ihastes suvila, mille nad on koduks ehitanud, ning Ihastes meeldib elada väga, kuna see on niisugune koht, et elad nagu maal, aga siiski linnas.

Ihaste lähedalt on laadale tulnud Merili Olesk ja Rait Prits. Kuna Merili on kokk, siis tema on laadalistele keetnud kaht sorti suppi. Üks oli hapuoblika-kanasupp ja teine kalasupp. Kaaslane Rait Prits oli kergelt soolanud kurke ning parajad topsitäied neist valmis lõiganud. Mõnusad krõmpsud.

Ihaste laadal käib täna ka rahvahääletus, et milline suutäis maitseb paremini. Reporter andis oma hääle krõmpsudele kurkidele.

Edukalt läheb äri 11-aastasel Nikita Kuznetsovil, kes on kohal koos sõbra Antoniga. Lett poiste ees on täis väikseid ja veel väiksemaid mudelautosid ning karvaseid kaisuloomi. Nikita müüginipp on see, et kui ostad temalt kaks mudelautot, saad kolmanda tasuta. Mõni auto maksab 50 senti, mõni 1.50. Ei lähe mööda poolt tundigi, kui Nikital on kaksteist autot müüdud.

Otse laadaplatsi naabruses elav Aili Pärg on letile pannud hiljuti varrastelt tulnud sokid. Täiskasvanud inimese sokipaar maksab täna 10 eurot.

Hästi läbikootud ja ilusate kirjadega sokid. Ja kindad. Autor Aili Pärg.
Hästi läbikootud ja ilusate kirjadega sokid. Ja kindad. Autor Aili Pärg. Foto: LAILA KAASIK /

Ailile meeldib nii väga kududa, ükskõik kas tellimise peale või heast meelest ja heategevuseks või siis Ihaste laadale, kus ta varemgi on müünud. Kui mõni sokipaar end tasa teenib, ei lõpe ka lõng kodust otsa, ja Aili saab jälle kuduma asuda.

Värviline Leedu maius.
Värviline Leedu maius. Foto: LAILA KAASIK /

Ainus võõrkeelne mees platsil on leedukas Arturas Jankauskas, kes on kohal maiustega, milles pähkel ja seemned kas tugevas mahlakallerdises või halvaas või mingis muus segutaolises pastas, kas rullikeeratult või ümmargustes kerades nagu juust. Hästi värviline, aga siiski puhas maitseterohke toit.

Valmib Panevežises, internetikodu www.panfood.eu.

Päeva juht Rohke Debelakk leidis laadalt ühe päris noore kaupleja.
Päeva juht Rohke Debelakk leidis laadalt ühe päris noore kaupleja. Foto: LAILA KAASIK /

Ihaste päeva juhatab Rohke Debelakk, kes oma mikrofoniga müüjate ja ostjate vahel ringi käib ning juttu ajab või laval esinejaid välja kuulutab.

Keskpäeval alustasid Pille muusikatoa lapsed. Valmistusid tantsukooli JJ-Street tantsijad. Muusikuid ja mängijaid jätkub lavale kuni õhtu kella 18ni välja.

Pille muusikatoa esinejad laval.
Pille muusikatoa esinejad laval. Foto: LAILA KAASIK /

Mida veel? Kohal on, või vähemalt olid päästjad ja igaüks võis proovida, kuidas ta tulekustutiga leekidest jagu saab, henna- ja näomaalingute tegijad ning jooksu ja orienteerumisvõistluse korraldajad.

Ihaste seltsi pealik Kalle Pilt käis samuti ringi, kõiki teretades ja kõigile naeratades. Kui talle ligi astusid ja juttu tegid, võis ta aga pisut ähmi sattuda ja vabandust paluda, et on suurest Ihaste päeva koordineerimisest nii üle kuumenenud ja talle ei tule kohe meeldegi, kellega ta nüüd parasjagu räägib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles