Itaalia siseminister vastas Richard Gere´i kriitikale: vii põgenikud oma eralennukiga Hollywoodi (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Richard Gere 9. augustil Hispaania heategevusorganisatsiooni Proactiva Open Arms laeval koos põgenikega
Richard Gere 9. augustil Hispaania heategevusorganisatsiooni Proactiva Open Arms laeval koos põgenikega Foto: HO / AFP/Scanpix

USA näitleja Richard Gere kritiseeris Itaalia migratsioonipoliitikat, sest tema arvates ei aita see riik piisavalt üle Vahemere Euroopasse saabuvaid põgenikke.

Gere'i sõnul peavad Itaalia võimud hädasolijaid «deemoniteks», kes ei ole abi ega halastust väärt, kirjutab theguardian.com.

Itaalia parempoolne siseminister Matteo Salvini vastas näitleja kriitikale, öeldes, et staar võiks põgenikud oma eralennukile võtta ja Hollywoodi villadesse elama panna, teatab bbc.com. 

Itaalia siseminister Matteo Salvini
Itaalia siseminister Matteo Salvini Foto: Carmelo Imbesi / AP/Scanpix

Gere on praegu Itaalias Lampedusa saarel, kuid möödunud nädalal tutvus ta Hispaania päästelaeva Proactive Open Arms tööga. Ta oli laeval ajal, kui see korjas Vahemerest pardale 160 põgenikku. Gere vestles osadega nendest, uurides, mis sundis neid inimesi kodumaalt põgenema ja Euroopas varjupaika otsima.  

Richard Gere vestlemas Hispaania päästelaeval olevate põgenikega
Richard Gere vestlemas Hispaania päästelaeval olevate põgenikega Foto: / AP/Scanpix

Hispaania päästelaev on oodanud juba kümme päeva Itaalia võimude luba Lampedusa sadamasse sisenemiseks, olles saarele üsna lähedal. Itaalia võimud ei ole laevale andnud luba siseneda mitte ühessegi Itaalia sadamasse.

Gere võrdles Vahemere põgenikekriisi USA põgenikekriisiga. USA presidendi Donald Trumpi poliitika kohaselt takistatakse põgenikel tulla Mehhikost USAsse, pannes need inimesed raskesse ja vahel ka eluohtlikku olukorda. 

«Meie planeedil tehakse põgenikele liiga palju takistusi, see peab lõppema,» nentis näitleja Lampedusa saarel antud pressikonverentsil. 

Richard Gere 10. augustil Itaalias Lampedusa saarel pressikonverentsil
Richard Gere 10. augustil Itaalias Lampedusa saarel pressikonverentsil Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE / REUTERS/Scanpix

Itaalia sadamad möödunud aastal päästelaevadele sulgenud Itaalia siseminister Salvini vastas Gere'i kriitikale. «Gere võib kõik päästelaevadel olevad sisserändajad võtta eralennuki peale ja transportida oma Hollywoodi villadesse, kuhu nad võivad elama jääda. Tänan, Richard, et meie probleemi lahendad,» teatas Salvini irooniliselt. 

Itaalia uue julgeolekuseaduse kohaselt võib ilma loata Itaaliasse põgenikke vedava laeva meeskond saada 50 000 eurot trahvi. Seaduse eesmärgiks on aidata kaasa sellele, et päästeorganisatsioonid lõpetaksid Vahemerel ebaseaduslikult Euroopasse pürgivate põgenike abistamise.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles