Kajar Lemberi süüasja arutamisest kujuneb mammutprotsess

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Tartu endise abilinnapea Kajar Lemberi, ettevõtja Jaago Roosmanni ja veel kuue inimese ning kaheksa äriühingu soodustuskelmuse eelistung. Kohale tuli 12 advokaati, kelle ära mahutamiseks tuli kohtusaali panna lisalauad.
Tartu endise abilinnapea Kajar Lemberi, ettevõtja Jaago Roosmanni ja veel kuue inimese ning kaheksa äriühingu soodustuskelmuse eelistung. Kohale tuli 12 advokaati, kelle ära mahutamiseks tuli kohtusaali panna lisalauad. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Täna pidas Tartu maakohus eelistungi Tartu endise abilinnapea ja ettevõtja Kajar Lemberi süüasjas, millega on lisaks Lemberile seotud veel kaheksa eraisikut ja kaheksa ettevõtet. Selgus saabub süüasjas kõige varem kahe aasta ja nelja kuu pärast.

Eelistungil võtsid Lõuna ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokuröri Margus Grossi vastas istet 12 kaitsjat, süüdistatavad ise tänasel istungil ei osalenud. Istung vältas väikeste vaheaegadega pea viis tundi. Selle aja jooksul sai vaid selgeks, et ainuüksi kohtulike tõendite läbivaatamiseks kulub 72 tööpäeva.

Suur osa tänasest istungist kulus edasise ajakava paikapanemisele. Nimelt peavad istungite päevad sobima kõikidele asjaosalistele: prokurörile ja ka süüdistatavate tosinale kaitsjale.

Kohtunik Raina Pärn pidi istungil ühe lühikese vaheaja välja kuulutama ainuüksi seetõttu, et saali oli tarvis 2021. aasta kalendrit. Avaistungiks märgiti esialgu 18. mai 2020. aasta ning kohtulike tõendite läbivaatamine lõpeb süüasjas 2021. aasta oktoobris. Sellele omakorda järgnevad kohtuvaidlused, mis samuti vältavad vähemalt kuus päeva, mis tähendab, et ilmselt ei langeta kohus otsust enne 2021. aasta novembrit

Enamik kaitsjatest rõhus tänasel eelistungil süüdistusakti puudustele ning pooled neist tegid kohtule ka vastavad taotlused. «Minu klient, Indrek Moorats, tegi kogu aeg oma tööd ühtmoodi ning nüüd on ta ühtäkki kuritöös kaasosaline. See süüdistusakt on puudulik,» sõnas Indrek Mooratsi kaitsja vandeadvokaat Mart Missik.

Eriasjade prokurör Margus Gross möönis, et süüdistusakt on väga mahukas ning hõlmab üle 200 lehekülje teksti. «See, et süüdistusakt lugejat koormab, ei anna alust süüdistusakti tagasi lükkamiseks,» märkis Gross.

Prokuröri sõnutsi ei ole säärane süüdistatavate ja ka kaitsjate hulk kohtusaalis tavapärane, kuid säärasel hulgal kaitsjaid on ennegi korraga kohtusaalis viibinud. Prokuratuuri pressinõunik Kauri Sinkevicius täpsustas, et narkojõukude süüasjas tuleb ka ette, et kohtusaalis on mitmeid süüaluseid ja kaitsjaid.

Ka kohtuprotsessi pikkus on Grossi sõnutsi harukordne, kuid mitte esmakordne. «Maadevahetuse protsess oli kindlasti pikem,» möönis prokurör.

SÜÜDISTUS

Lõuna ringkonnaprokuratuur esitas tänavu märtsis Jaago Roosmannile, Kajar Lemberile ja veel kuuele inimesele ning kaheksale äriühingule süüdistused soodustuskelmuses. Lisaks Kajar Lemberile ja Jaago Roosmannile on samas süüdistuses kohtu all Aarne Lember, Kalle Kütt, Gert Kiilaspä, Veiko Alberg, Indrek Moorats, Ülle Lippus, Tuuli Tiro ning ettevõtted OÜ Kasenorm, OÜ Puhkeküla, OÜ Peetrimõisa Villa, OÜ Lääne Vara, OÜ Baltichouse Production, OÜ Õkomuld, OÜ Veia LK ja OÜ Lemmik Mees.

Süüdistuse kohaselt taotlesid erinevad süüdistatavad 2006.-2015. aastani koos Roosmanniga pettuse teel ettevõtluse arendamise sihtasutuselt (EAS) ja põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametilt (PRIA) toetusi, et soodustada erinevate inimeste ja äriühingute majandustegevust või saada võimalus toetust mitte-eesmärgipäraselt kasutada. Kokku saadi PRIA-lt ja EASilt põhjendamatult toetust 36 korral 10 objekti jaoks rohkem kui 1,8 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles