Teisaldatav kiiruskaamera alustab Saaremaal tööd

Karoliina Tammel
Copy
MARK LEINER sättis eile kiiruskaamera üles Kuressaare lähistel Kellamäel.
MARK LEINER sättis eile kiiruskaamera üles Kuressaare lähistel Kellamäel. Foto: Raul Vinni / Saarte Hääl

Juba selle aasta juuli alguses rakendati üle Eesti tööle mobiilsed kiiruskaamerad, üks selline alustab nüüd ka Saaremaa teedel. Kaamerat katsetas eile Kihelkonna ringtee juures Kuressaare politseijaoskonna vanempiirivalvur Mark Leiner.

Umbes kolmveerand tundi töötanud kaamera oli juba tuvastanud 15 kiiruseületajat, kellele praegu küll trahvi ei määratud, kuna kaamera töötas nii-öelda testversioonina. "Sellel lõigul kiiruse ületamine ei ole üllatav, paraku sõidetakse siin pidevalt kiiremini kui 50 km/h. Kaamera hakkabki tööle nendes kohtades, kus on kõige suuremad valupunktid ja liiklus kõige ohtlikum," ütles Leiner.

Mobiilsel kiiruskaameral on kaks kaamerat, välk, aku ja sidemoodul, mis loob WiFi leviala, ning politseinik näeb kõiki vajalikke andmeid sülearvutisse seadistatud programmi abil. "Arvuti näitab kiirust kogu aeg, kui auto läbi sõidab. Samuti näeb siit kohe ära, kas on tegemist sõiduauto või näiteks veoautoga. Saab teha ka hetktõmmise, et näha, mis konkreetsel ajal toimub," selgitas Mark Leiner.

Tema sõnul on kaamera ülesseadmine üsna aeganõudev tegevus, sest lisaks juhtmete ühendamisele tuleb kaamera igas uues mõõtmiskohas taas seadistada. "Tuleb vaadata, kas kõik parameetrid on paigas, muidu rikkumisi ei arvestata. Näiteks on pildil kontrollkast, mille nõue on, et kasti äär ei tohi ulatuda kõrgemale auto esirehvidest ja sinna kasti ei tohi jääda teisi sõidukeid. Kui nii on, siis tuleb kaamerat jälle vastavalt seadistada. Praegu on see periood, kus peab kaameraga sina peale saama. Ma arvan, et kogenult läheb selle ülespanekuga umbes pool tundi," rääkis Leiner. 

Lisaks tuleb mõõtmisel määrata veel kaamera asukoht ning sõidurajad ja nende laius, sest mobiilse kiiruskaameraga on võimalik kiirust mõõta ka mitmerealisel teel. Kaameraga saab mõõta kogu päeva vältel, selle aku on üsna vastupidav. Küll aga vajab kaamera hooldamist ja kuivatamist pärast vihmasadu. 

Kuigi mobiilse kaamera puhul ei ole kohustust hoiatussilti ette panna, tehakse seda Leineri sõnul Saaremaal siiski. "Nõue see tõesti pole, aga ajutise sildi paneme üles. Meie eesmärk ei ole trahve koguda, vaid liiklust rahustada. See silt võib olla näiteks viis kilomeetrit kaugemal, kui kaamera ise. Aga vähemalt võetakse siis selles piirkonnas hoog maha," rääkis ta. 

Uus kiiruskaamera töötab samamoodi nagu kõik statsionaarsed kiiruskaamerad – kiiruseületajast tehakse pilt, mis läheb menetluskeskusesse ja sealt määratakse seaduserikkujale trahv. Mark Leineri sõnul nii asjad siiski ei käi, et politseinik paneb kaamera kuskile üles ja läheb siis ise muid toimetusi tegema, sest kaamera juures peab alati inimene kohal olema. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles