Rändevoo all ägav Kreeka nõuab Euroopa Liidult pagulaste õiglasemat jaotamist (12)

Copy
Migrandid kummpiaadis.
Migrandid kummpiaadis. Foto: AFP / Scanpix

Kreeka ärgitas Euroopa Liitu jaotama asüülitaotlejaid liikmesriikide vahel õiglasemalt, kuivõrd Kreeka saartel on viimasel kuul migrantide saabumine järsult kasvanud.

«Alates 7. juulist ei ole olnud ühtegi saabumisteta päeva,» ütles kodanikukaitse aseminister Giorgios Koumoutsakos päevalehele Kathimerini.

Egeuse merel viiel Türgi lähedal asuval saarel «on pagulaste ja migrantide koguarv ületanud 20 000 piiri,» lisas minister, kes vastutab ka Kreeka uue konservatiivse valitsuse rändepoliitika eest.

«See on 17-protsendine tõus mõne nädala jooksul,» märkis ta.

Ainuüksi Lesbose saarel, mis oli peamine saabumispunkt 2015. aasta kriisi ajal, on pagulaste hulk kasvanud mullu sama ajaga võrreldes 44 protsenti, jätkas minister.

«9. august oli Lesbosel üks suveperioodi halvimaid päevi, sest saabus kuus paati 250 inimesega,» ütles ta.

Koumoutsakose sõnul on inimkaubitsejad loonud uue rändekoridori Samothraki saare ja Alexandroupoli vahel Türgi piiri lähistel.

Ta ütles, et Kreeka jaoks on rände- ja pagulasvood väga keeruline küsimus, sest see on «eesliiniriik, mis on ka osa Euroopa Liidu välispiirist».

«Kreekal on selles osas võimekus otsa saanud ja ootab pikisilmi tõhusat koostööd Euroopa Komisjoni ja liikmesriikidega,» lausus minister.

Ta tegi üleskutse «rakendada edukalt» EL-i ja Türgi 2016. aasta lepingut, millega taheti piirata rändevoogu Egeuse merel.

Minister väljendas ka lootust, et lähiajal jõutakse leppeni muuta Euroopa asüülisüsteemi nii, et see «tugineks tõelisel ja konkreetsel solidaarsusel».

«Seniks ootab Kreeka ülemineku Euroopa mehhanisme, mis ühest küljest tagavad õiglasema koorma jaotamise ja teisest küljest tõhusama kolmandatesse riikidesse tagasisaatmise poliitika,» ütles Koumoutsakos.

Minister märkis ka, et 2018. aastal esitati Lesbosel ja Samosel rohkem asüülitaotlusi kui Austrias või Soomes ning, et ainuüksi selle aasta esimeses pooles esitati 30 500 uut taotlust.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles