Trumpi sõnul õpib USA Vene raketiplahvatusest

BNS
Copy
Sarmati mandritevahelise raketi stardikatsetus Plessetski polügoonil Arhangelski oblastis.
Sarmati mandritevahelise raketi stardikatsetus Plessetski polügoonil Arhangelski oblastis. Foto: Sputnik / Scanpix

President Donald Trump ütles esmaspäeval, et USA õpib palju Venemaal raketikatsetusel aset leidnud plahvatusest, mis tõstis ajutiselt radiatsioonitaset. 

«Ühendriigid õpivad ebaõnnestunud raketiplahvatusest Venemaal. Meil on sarnane, kuid edasijõudnum tehnoloogia,» kirjutas Trump Twitteris. 

«Venemaa «Skyfall» plahvatuse tõttu muretsevad inimesed õhu pärast rajatise ümbruses ja palju kaugemal. See pole hea!» lisas Ühendriikide riigipea. 

Plahvatus leidis aset neljapäeval Valge mere äärsel Vene sõjaväepolügoonil, kuid võimud tunnistasid laupäeval üksnes vahejuhtumi tuumaiseloomu. 

Raketti testiti parasjagu mereplatvormil, kui selle kütus süttis ja põhjustas plahvatuse, mis mitu meest merre paiskas. Lisaks viiele Vene tuumakorporatsiooni Rosatom töötajale teatas Vene kaitseministeerium ka kahe enda spetsialisti surmast.

Plahvatus põhjustas ajutise järsu radiatsioonitaseme tõusu. 

Ekspertide hinnangul oli plahvatus seotud tuumajõul liikuva tiibraketiga 9M730 Burevestnik, mida NATO-s tuntakse nime all SSC-X-9 Skyfall. Raketti on varem sel aastal maininud ka Vene president Vladimir Putin.

USA ekspert Joe Cirincione seadis Trumpi väite kiiresti kahtluse alla. «See on kummaline. Meil ei ole tuumajõul liikuva tiibraketi programmi,» säutsus ekspert Twitteris.

«Me püüdsime luua seda 1960. aastatel, kuid see oli liiga hullumeelne, teostamatu ja jõhker isegi nende tuumahullude külma sõja aastate jaoks,» kirjutas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles