Video: Vene preester vägivallatses ristimise ajal väikelapse kallal

Copy
Ristimine Stavropolis.
Ristimine Stavropolis. Foto: EDUARD KORNIYENKO / REUTERS / Scanpix

Venemaal kõrvaldati aastaks töölt õigeusu preester, kes käitus last ristides sedavõrd agressiivselt, et lapse ema esitas politseisse avalduse.

Video laupäeval Peterburi lähistel Gattšinas asuvas Marienburgi kirikus toimunust jõudis sotsiaalmeediasse. Sellel võib näha, kuidas 55-aastane isa Fotõ kasutab aastase poisi ristimisvanni kastmiseks ülemäärast jõudu. Ta surub last väikesesse vanni ning lööb selle käigus lapse pead korduvalt vastu anuma äärt.

Pärast kisendava ja sipleva imiku pea esimest vee alla surumist võitles isa Fotõ lapse emaga, kes tahtis maimukese vägivaldse preestri käest ära võtta. Ema Anastassia ütles korduvalt: «Lase tal minna, tal on valus.» Isa Fotõ surus aga lapse pea uuesti vee alla. Preester üritas oma käega lapse nina ja suud kattes tema kisa vaigistada.

Päev hiljem jagas videot Twitteris Kremli-meelne kohalik uudistekanal Kanal 5, kelle teatel oleks laps peaaegu surma saanud. Teatati, et poisi kehalt leiti vahejuhtumi järel marrastusi.

Samal päeval vabandas Gattšina piiskopkond ametlikult. Kohalik piiskop Mitrofan märkis vabanduses, et isa Fotõ on aastaks töölt kõrvaldatud ning et sel ajal pole tal õigust läbi viia jumalateenistusi, kanda vaimulikele mõeldud riideid ega ka õnnistust jagada.

Piiskop Mitrofan avaldas lootust, et intsident ei ole lapse ja tema perekonna jaoks vaimuelus edaspidiseks takistuseks.

Video avaldamisele järgnenud vihane reaktsioon levis üle Venemaa ja jõudis ka Moskva kõrgemate võimudeni. Moskva Patriarhaadi munkpreester Gennadi nimetas isa Fotõ tegevust hullumeelseks. RIA Novostiga rääkides oli Gennadi mures, et ühe vaimulikuks mittesobiva inimese teod võivad saada tuhandetele videot näinud inimestele takistuseks nende jumalikel otsingutel.

Isa Fotõ kahtlane taust

Isa Fotõ üritas aga end kaitsta. Ta ütles Kanal 5-le, et väikepoisi vanemad polnud kommetega tuttavad ega teadnud, kuidas lapsi ristitakse. Lapse ema ütles uudistekanalile Fontanka, et juba tseremoonia ise algas halvasti, kui isa Fotõ vihastas selle peale, et kohale tulnud ei teadnud peast meie isa palvet.

Püha isa märkis, et ristimistseremoonia ei möödu alati vaikselt, kuid selle lapse ema kartis oma poja pärast ning käitus liiga emotsionaalselt. Ema tunnistas, et oli lihtsalt toimunust ehmunud ning soovis lapse tagasi enda kätte võtta.

Ema sõnul pidanuks preester aru saama, et laps on ristimisvanni jaoks liiga suur ning lapsele oleks võinud lihtsalt vett pähe valada. Vaimulik aga väitis, et tal oli kindel plaan lapse pea tavapärasel moel kolm korda vette kasta. «Kiriku reeglite kohaselt on väikese koguse veega ristimine lubatud vaid tõsise haiguse puhul või olukorras, kus lapse elu on ohus,» selgitas isa Fotõ. «Laps ei neelanud vett alla ega löönud end vastu äärt. Ma olen tegutsenud 26 aastat ning püüan alati niimoodi ristida.»

Vahejuhtumi järel hakati esitama küsimusi isa Fotõ tausta kohta. Mitu Venemaa väljaannet vahendas kohalike elanike juttu, kes maalisid preestrist üsna inetu pildi.

Gattšina piiskopkonna väitel ei ole varem isa Fotõ peale ametlikult kaevatud. Samas lisati, et preester oli Gattšinasse üle viidud seoses ühes teises Leningradi oblasti kirikus määratud distsiplinaarkaristusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles