Kreml: politsei jõukasutus protestijate vastu on täiesti õigustatud

Copy
Kremli pressisekretär Dmitri Peskov sellel 19. juulist pärineval fotol.
Kremli pressisekretär Dmitri Peskov sellel 19. juulist pärineval fotol. Foto: Mikhail Metzel/TASS/Scanpix

Kreml õigustas teisipäeval politsei jõukasutust vabu kohalikke valimisi nõudvate meeleavaldajate vastu Moskvas ja pisendas suurearvuliste meeleavaldust tähtsust. 

«Me usume, et õigusekaitseametnike kindlakäeline tegutsemine avalike rahutuste ohjeldamisel on täiesti õigustatud,» ütles Kremli pressisekretär Dmitri Peskov pressibriifingul. «Õiguskaitseametkonnad täidavad oma kohuseid ja teevad kõik vajaliku julgeoleku tagamiseks loa saanud meeleavaldustel.» 

Peskov möönis, et korrakaitsjate ebaproportsionaalne jõukasutus meeleavaldajate vastu on lubamatu, kuid nimetas politseinike jõupingutusi rahutuste peatamiseks täiesti õigustatuks. «Kui esitatakse hagisid, arvame, et neid tuleb nõuetekohaselt menetleda ja kohtus ära kuulata,» lisas ta. 

Pressisekretäri sõnul on meeleavaldajad kasutanud meeleavaldustel politseinike vastu jõudu. 

«Me ei ole nõus nendega, kes nimetavad toimuvat poliitiliseks kriisiks,» lausus ta, mööndes, et meeleavaldustel osalejate suur arv väärib samas tähelepanu. 

Ühtlasi soovitas Peskov Moskva linnaduuma valimistele registreerimata jäetud kandidaatidel kohtusse pöörduda. 

Neljal järjestikusel nädalavahetusel aset leidnud meeleavaldused, kus nõutakse sõltumatute kandidaatide lubamist lähenevatele Moskva linnavolikogu valimistele, on Venemaal suurimad pärast 2011.-2012. aastat. 

Peskov märkis, et president Vladimir Putin on pööranud toimuvale tähelepanu, kuid pole meeleavaldusi kommenteerinud, sest Venemaal toimub iga päev tohutu arv sündmusi. 

Laupäeval pidas Moskva politsei pärast võimude loaga peetud suurmeeleavaldust Sahharovi prospektil kinni 136 inimest. Protestil osales ligi 50 000 inimest. 

Moskva politsei on varasematel meeleavaldustel opositsioonikandidaatide kõrvalejätmise vastu kinni pidanud ühtekokku üle 2300 inimese. Enamik neist on kiiresti vabadusse lastud. 

Võimud on määranud mitmele opositsiooniaktivistile üleskutsete eest osaleda loata meeleavaldustel lühiajalise vangistuse või rahatrahvi. 

Märulipolitsei on kasutanud meeleavaldajate vastu korduvalt jõudu. Eriti suurt pahameelt on tekitanud protestijate põhjendamatu peksmine. 

Vene meedias ja sotsiaalvõrgustikes on vallandanud pahameeletormi video, milles on näha märulipolitseinikku opositsiooni meeleavalduse ajal Moskvas noort naist rusikaga kõhtu löömas.

Video, mida on vaadatud üle 360 000 korra, näitab nelja maski kandnud märulipolitseinikku lohistamas naist mööda Moskva tänavat ning üht neist teda ilma arusaadava põhjuseta kõhtu tagumas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles