Soome parlamendisaadikuid kahtlustatakse vihaõhutamises (10)

Copy
Soome parlamendihoone.
Soome parlamendihoone. Foto: Heikki Saukkomaa / AFP / Scanpix

Helsingi politsei kahtlustab kolme parlamendisaadikut vihaõhutamises.

Uurimise all on keskerakondlasest Päivi Räsänen, sotsiaaldemokraadist Hussein al-Taee ja põlissoomlasest Juha Mäenpää.

«Mäenpää osas on kindel, et uurimine läheb riigiprokuratuuri, kus tehakse otsus süüdistuse tõstmisest», ütles kriminaalkomissar Pekka Hätönen. Riigiprokurör peab otsustama, kas ta esitab süüdistuse Mäenpää suhtes või ei.

Räsäneni ja al-Taee osas politsei veel mõtleb, kas alustada nende suhtes uurimist.

«Võib olla, et Räsäneni ja al-Taee suhtes ei algatata uurimist», ütles Hätönen.

YLE võttis täna parlamendisaadikutega ühendust. Al-Taee ei tahtnud süüdistusi kommenteerida ning Räsänen ja Mäenpää lükkasid kahtlustused ümber.

Mäenpää kõneles juunis Eduskunta täisistungil esmalt riiki tulnud poliitilistest pagulastest ja siis võttis siis esile valitsusprogrammi, mis tema sõnul samastab pagulased ja võõrliigid.

«Selles valitsusprogrammis on üks hea lause. Siin loeb: «tõhustame võõrliikide tõrjumist seadusloome ja tõrjemeetmete rahastuse tõstmisega». See lause on kahjuks vales kohas».

Pekka Hätöneni sõnul võrdles Mäenpää islamiusulisi ja pagulasi võõrliikidega, keda tuleks tõrjuda. Samas mahub Hätöneni sõnul Mäenpää ütlus Eduskunta sõnavabaduse piiridesse.

Politsei teatel on kahtlustus Päivi Räsäneni osas seotud tviidiga, mille ta postitas Helsingi Pride-festivali ajal. Räsänen kirjutas Twitteris, et kuidas nõustuvad kirikuõpetus ja piibel sellega, et häbi ja patt tõstetakse millekski, mille üle uhkust tunda. Seda võib Hätöneni sõnul pidada seksuaalvähemuste suhtes solvavaks.

Al-Taee suhtes uurib Helsingi politsei tema aastatel 2011-2012 kirjutatud. Politsei sõnul üldiselt nii vana kirjutatud «normaalselt ei uurita», aga kuna ta on avaliku elu tegelane, siis algatati tema suhtes uurimine. Al-Taee kirjutatus leidub juudivastast ning seksuaalvähemuste suhtes solvavat ainest, ütles Hätönen.

Al-Taee on vabandanud kirjutatu pärast ning kahetsenud seda. Politsei sõnul on sellel tähtsust, kui antakse asjale hinnangut.

Räsäneni ja al-Taee suhtes tehakse otsused lähipäevil. Politsei teeb otsused ise, kuid kuulab prokuröri hinnangut, kas Räsäneni ja al-Taee uurimine tuleks lõpetada.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles