Emale ei meeldi lasteaia asenduspinna tingimused

Karoliina Tammel
Copy
HELLE KARU: Uue maja valmimine ei käi sõrmenipsust.
HELLE KARU: Uue maja valmimine ei käi sõrmenipsust. Foto: Irina Mägi/Saarte Hääl

Kuressaare Tuulte Roosi lasteaia mudilastele loodud tingimused asenduspinnal Rootsi tänava büroohoones on nördima pannud vähemalt ühe lapsevanema.  “Väljas ei ole kuskil olla ega mängida, kõik neli rühma magavad maas madratsite peal,” kurtis ta.

Kuigi lastele on loodud Rohu tänava lasteaia hoovis aiaga piiratud ala, ei ole seal erilisi atraktsioone. Samuti ei saa mõlema lasteaia lapsed koos suuremal alal mängida, sest õpetajatel oleks siis keeruline neid jälgida.

“Lapsed peavad ka talvel saama õues mängida, aga seal Rohu tänava aias on vaid kaks kumerat kaart. Mu laps ütles, et seal ei ole teha mitte midagi,” rääkis anonüümseks jääda soovinud lapsevanem.

Ta teab oma sõnul, et kui Pargi lasteaia lapsed Rootsi tänaval oli, siis õpetajad käisid nendega kesklinna mänguväljakul mängimas. “Aga meie õpetajad nõnda ei käi,” nentis lapsevanem.

Lisaks on emal mure, et talvel põrandal magades võib lastel külm hakata. “Seal on mitu lasteaiagruppi enne ka olnud, aga seda enam võiksid asjad muutuda ja lastele võiks seal juba paremad tingimused luua. Kogu inventar on Tuulte Roosist kaasa toodud ja see on üsna vana,” tõdes naine.

Tema sõnul on Rootsi tänava majas ka korralik ruumipuudus, sest lapsed mängivad ja magavad samas toas. “Olukord on päris trööstitu ja lisaks peavad lapsevanemad maksma ikka sama kõrget lasteaia kohamaksu, kuigi tingimused on palju kehvemad.”

Tuulte Roosi lasteaia direktori Helle Karu sõnul tuleb lapsevanematel see aasta üle elada ja leplikum olla. “Lapsed saavad meil õues Rohu tänava lasteaia liivakastides mänguasjadega kenasti mängida. Muidugi viivad ka meie lasteaia õpetajad lapsi lähedalasuvatele mänguväljakutele mängima.

Olukord on päris trööstitu ja lisaks peavad lapsevanemad maksma ikka sama  kõrget lasteaia kohamaksu.”  - mures lapsevanem

Loomulikult ei ole meil selliseid tingimusi nagu uutel lasteaedadel, aga lapsevanemad võiksid olla natuke kannatlikumad ja aru saada, et uue maja valmimine ei käi sõrmenipsust,” rääkis Karu.

Ta sõnas, et kuigi lapsed magavad põrandal, on neil maja ikkagi soe, paksud madratsid ja tekid ning vajadusel saab lastele ka lisatekke peale anda. 

“Meil on ruumid ja põrandad puhtad. Kõik katkised asjad oleme siit majast eemaldanud. Ka eelmistel aastatel on siin hoones lasteaialapsed olnud ja kellelgi pole mingeid probleeme tekkinud. Lapsed on siin küll rõõmsad ja midagi neil mureks pole. Aga lapsevanemad kujutavad ette, et kõik peab korraga olema euro- ja kõik peab olema väga hästi,” lausus direktor.

Helle Karu soovib oma sõnul, et murelikud vanemad esmalt tema poole pöörduksid, et kõik valupunktid koos läbi käia ja probleemidele lahendused leida. Tuulte Roosi lasteaia ehitustööd peaksid lõppema 1. augustil 2020.

KOMMENTAAR
Suurinvesteering väga erilisele lasteaiale

Maiu Raun
Maiu Raun Foto: Saarte Hääl

Arusaadavalt on ruumide ja mänguväljaku lahendused asenduspinnal kitsamad, kui olid Tuulte Roosi oma lasteaias. Samad tingimused, mis olid nii Ida-Niidu kui ka Pargi lasteaia renoveerimise ajal (asenduspind Rootsi 7 majas ja Rohu lasteaia mänguväljak), on ka Tuulte Roosi lasteaia neljal rühmal. Mänguväljaku kasutamine on Rohu ja Tuulte Roosi lasteaia koostöö küsimus ja kindlasti päevakava ja töökorraldusega lahendatav. Uus mänguväljak ja -atraktsioonid on planeeritud Tuulte Roosi lasteaia oma hoovialale, mitte asenduspinnale. Lasteaia õppekava kohaselt ei ole liikumine ainult lasteaiahoovis mängimine. Selleks on ka teisi võimalusi nagu jalutuskäigud parki, linna teistele mänguväljakutele ja spordirajatistele.

Uut luues tuleb kõigil hoida kannatlikku meelt ja jõudu pingutuseks. Praegu on Pargi lasteaed just Rootsi tänavalt välja kolinud ja oma pingutused teinud. Tuulte Roosi lasteaed alles seab ennast sisse ja tegeleb maja töökorralduse ja riskianalüüsiga. See on väga suur muutus kogu lasteaia jaoks. Lapsevanemad saavad kindlasti parema ülevaate sügisestel rühma koosolekutel, kuidas just tema lapse rühm hakkab toimima. 

Mis puutub vanema osalustasu vähendamisse, siis sellist otsust ei ole varem tehtud ega plaanita nüüdki. Vald teeb järjekordse suurinvesteeringu väga erilisele lasteaiale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles