KOHALIK VAADE. Salvini tahab vabaneda veskikivist kaelas (2)

Javier Brandoli
, ajakirjanik
Copy
Siseministrist Liiga juht Matteo Salvini veetis viimased nädalad Itaalia randades, kus ta poliitkampaaniat tehes astus palja ülakehaga ja ujumispükstes üles ka pressikonverentsidel. 
Siseministrist Liiga juht Matteo Salvini veetis viimased nädalad Itaalia randades, kus ta poliitkampaaniat tehes astus palja ülakehaga ja ujumispükstes üles ka pressikonverentsidel. Foto: ANTONIO PARRINELLO/REUTERS/Scanpix

Eelmisel nädalal puhkenud valitsuskriisi valguses ütles Itaalia siseminister ja paremäärmusliku erakonna Liiga juht Matteo Salvini: «Palun itaallastel anda mulle täielik võim viimaks ellu kõik meie lubadused ilma aeglustamisteta või veskikivita meie kaelas.» See sõnavõtt meenutas paljudele fašistlikku liidrit Benito Mussolinit, kui ta 1922. aastal võimu haaras.

Itaalia praegust valitsuskriisi ennustasid juba kevadised Euroopa Parlamendi valimised, kus Salvini juhitud erakond Liiga saavutas koalitsioonipartneri Viie Tähe Liikumise (M5S) üle mäekõrguse võidu.

Kui Liiga pälvis 34 protsenti häältest, siis M5Si poolt oli 17 protsenti valijaist. Tulemus oli peaaegu samasugune nagu aasta tagasi üldvalimistel, aga ümberpööratud: siis andis M5Sile hääle 32 protsenti ja Liigale 17 protsenti valijatest. Vaid veidi enam kui aastaga pistis väike kala suure kala nahka.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles