Valimised tõid Argentinale börsikrahhi

Rait Piir
, reporter
Copy
Aasta tõus kadus.
Aasta tõus kadus. Foto: Pm

Ootamatu tulemus Argentina presidendivalimiste eelhääletusel šokeeris esmaspäeval riigi aktsiaturge nii kõvasti, et väärtpaberid ja riiklik valuuta peeso läksid vabalangusesse.

Argentina peeso kukkus dollariga võrreldes 15,3 protsendi võrra, rekordiliselt madalale tasemele. Mõned riigi kõige kaubeldumad aktsiad kaotasid oma väärtusest enam kui poole. Argentina ühe suurima tsemenditootja Loma Negra aktsia langes näiteks 55 protsenti. Finantsteenuste pakkuja Galicia Financial kaotas oma aktsia väärtusest 46 protsenti. Kauplemispäeva lõpuks sulgus Argentina peamine indeks Merval 38 protsendi võrra madalamal.

Analüütikud olid valdavalt veendunud, et rahva hääl kuulub seni ametis olnud Mauricio Macrile, kes valiti ametisse 2015. aastal, mil riik vaevles sügavas majanduskriisis. Macri seadis toona kiiresti sisse kasinusmeetmed ja vähendas järsult riigi kulutusi. Lisaks lõi ta äridele suhteliselt mugava tegutsemiskeskkonna ja võttis möödunud aastal IMFilt 50 miljardi dollari suuruse riigilaenu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles