Pew: USA avalik arvamus Hiina suhtes on järsult halvenenud

Copy
USA ja Hiina lipp.
USA ja Hiina lipp. Foto: AFP / Scanpix

USA avalik arvamus Hiina suhtes on seoses kahe riigi viimaste aastate strateegiliste ja kaubanduspingetega järsult langenud, teatas teisipäeval uuringufirma Pew Research Center.

Pew andmetel suhtub Hiinasse negatiivselt 60 protsenti ameeriklastest ehk enim taoliste uuringute algusest 14 aastat tagasi. Mullu oli sama näitaja 47 protsenti.

Suurem osa ameeriklasi näeb Hiinas rohkem sõjalist kui majanduslikku ohtu, seda hoolimata kaubandussõjast, mille president Donald Trump 2017. aastal ametisse astudes käivitas. 

Suurem osa küsitletuist ehk 53 protsenti nägi kaubandussuhteid pingelistena, kuid pooled pidasid Hiina majanduskasvu Ühendriikidele kasulikuks. Nelikümmend üks protsenti nägi selles halba asjaolu. 

Trumpi administratsioon süüdistab Pekingit valuutamanipulatsioonides, mis on lisanud hirme, et lisaks kaubandusvaidlustele lahvatab ka valuutasõda. 

Hiina majanduse kasvust hoolimata näeb enamik ameeriklasi Ühendriikide majandust maailma võimsaimana, märkis Pew.

Samas peab 81 protsenti halvaks Hiina sõjalist tõusu, mis on suurendanud Pekingi strateegilist haaret kaugele Vaiksesse ja India ookeani ning Lähis-Itta.

Hiinas nähakse võrdselt Venemaaga suurimat ohtu Ühendriikidele. Suure vahega järgneb kolmandana Põhja-Korea. 

Pooled küsitletuist ehk sama palju kui mullu ei usalda Hiina presidenti Xi Jinpingi. Lisaks Trumpiga peetavale kaubandussõjale pannakse talle pahaks teisitimõtlemise mahasurumist ja sõjakat välispoliitikat Ida-Aasias. 

Vabariiklased on Hiina suhtes reeglina negatiivsemalt meelestatud ja rohkem mures selle sõjalise võimsuse pärast kui demokraadid. 

Kõige halvemini suhtuvad Hiinasse 50-aastased ja vanemad ameeriklased (67%). Vanuserühmas 30-49 oli neid 58 protsenti ja 18- kuni 29-aastaste seas 49 protsenti.

USA avalik arvamus Hiina suhtes oli palju parem, kui Pew oma küsitluse 2005. aastal käivitas. Tollal oli Aasia supervõimu negatiivselt suhtujaid vaid 35 protsenti.

Positiivne vaade hakkas langema 2012. aastast ning sestsaadik on ülekaalus negatiivne hoiak. 

«Ameeriklaste hinnang on aegade jooksul pisut kõikunud. Positiivselt suhtujaid oli rohkem president Barack Obama esimese ametiajal, kuid sestsaadik domineerinud peamiselt negatiivne vaade.»

«Siiski pole negatiivselt suhtujaid olnud kunagi nii palju kui praegu.» 

Pew küsitles ajavahemikus 13. maist kuni 18. juunini 1503 täiskasvanut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles