Cleopatra No 5? Teadlased valmistasid parfüümi, mida võis kasutada Vana-Egiptuse kuninganna Kleopatra

Inna-Katrin Hein
Copy
Chanel No. 5
Chanel No. 5 Foto: General / ©2001 Credit:Topham Picturepoint/Scanpix

USA Hawaii ülikooli teadlased valmistasid koos parfüümiekspertidega parfüümi, mida võis kasutada hellenistliku Egiptuse viimane valitseja, traagilise saatusega kuninganna Kleopatra, kes oli troonil 51 – 30 eKr.

Teadlaste sõnul on tegemist parfüümiga, mis ei jää alla Chaneli kuulsale No 5 ega Christian Diori parfüümidele, kirjutab msn.com.

Hawaii ülikooli laboris kasutati Kleopatra parfüümi loomiseks mitmeid aineid, mis olid kasutusel ka antiikajal.

Parfüümi aluseks on mürr, mis on Somaalia mürripuult pärinev healõhnaline vaik. Lisaks on selles parfüümis oliiviõli, kaneeli, kardemoni ning mitmetest antiikajal tuntud taimedest pärit mahla ja õli.

Mürr
Mürr Foto: Dietmar Najak / PantherMedia /Scanpix

Kleopatraga seostatava parfüümi retsept pärineb Egiptuse põhjaosas asuvast Tell-El Timaist, mis antiikajal kandis nime Thmuis. Viimased kümme aastat on seal tehtud väljakaevamisi.

Arheoloogid Robert Litman ja Jay Silverstein leidsid sealt lisaks asulale ka kunagise parfüümitööstuse.

«Leidsime paiga, kus valmistati parfüüme nii enda tarbeks kui ekspordiks. Kui varasemal ajal pandi parfüümid savipudelitesse, siis Rooma ajal klaaspudelitesse,» teatasid arheoloogid.

Antiikne pudel. Pilt on illustreeriv
Antiikne pudel. Pilt on illustreeriv Foto: Pexels / CC0 Licence

Litman ja Silverstein said iidse parfüümi tegemise idee parfümeeriakojast leitud anumatest, milles oli jälgi 2000 aasta vanusest parfüümist.

Nad võtsid kontakti Vana-Egiptuse parfüümiekspertide Dora Goldsmithi ja Sean Coughliniga, kes lõid Hawaii ülikooli laboris parfüümi, toetudes väljakaevamistel leitule ja 2000 aasta tagustele Vana-Kreeka tekstidele.

Valmistoode oli paksema koostisega ja kleepuvam kui tänapäevased parfüümid, olles pigem nagu lõhnav vaik, mida sai kehale määrida.

«Meil oli hea meel, et saime taas nuusutada parfüümi, mida ei olnud keegi 2000 aastat nuusutanud ega kasutanud. Olen kindel, et tegemist on Chanel 5 Vana-Egiptuse variandiga. Tõenäoliselt kasutas seda ka kuninganna Kleopatra ja seega saab panna selle parfüümi nimeks Cleopatra 5,» teatas Litman.

Kleopatra marmorkuju, mis valmis 1869
Kleopatra marmorkuju, mis valmis 1869 Foto: akg-images / akg-images /Scanpix

Kuninganna Kleopatra surm ja ta matmispaik on seni mõistatuseks, kuid see kuninganna elab edasi kunstis, filmides, etendustes, kirjanduses ja popkultuuris.

Paljudele meenub Kleopatrast rääkides Hollywoodi 1963. aasta suurfilm, milles Kleopatrat kehastas Elizabeth Taylor.

Elizabeth Taylor 1963. aasta filmis Kleopatrana
Elizabeth Taylor 1963. aasta filmis Kleopatrana Foto: Rights Managed / 20TH CENT FOX / Ronald Grant Arc/Scanpix

Kleopatra VII (jaanuar 69 eKr – 12. august 30 eKr) oli Vana-Makedoonia kuninga Aleksander Suure kindrali Ptolemaios Soteri poolt rajatud Ptolemaioste dünastia tuntumi liige, kes valitses hellenistlikus Egiptuses 51 – 30 eKr.

55 – 51 eKr oli ta oma isa Ptolemaios XII kaasvalitseja, 51 – 48 eKr valitses ta üksinda, kuid 48 eKr tõugati ta roonilt ja tema asemele sai alaealine Ptolemaios XI, kes oli ta vend.

Alabastrist pea, mis võib kujutada Kleopatrat
Alabastrist pea, mis võib kujutada Kleopatrat Foto: CRIS BOURONCLE / AFP/Scanpix

Rooma senat määras alaealise kuninga kaitsjaks Pompeiuse, kes 48 eKr Egiptuses tapeti. Julius Caesar saabus koos vägedega Egiptusse ja ta tõstis taas Kleopatra troonile. Kleopatrast sai Julius Caesari armuke ja neile sündis poeg Cesarion, keda Egiptuses nimetati Ptolemaios XV.

Julius Caesari kuju
Julius Caesari kuju Foto: Personalities / ©2003 Credit:Topham Picturepoint/Scanpix

Pärast Caesari surma läks kontroll Egiptuse üle Marcus Antoniusele ning Kleopatrast sai  selle roomlase abikaasa. Marcus Antonius sai  Rooma vabariigi viimase sõja Aktioni lahingus 2. septembril 31 eKr lüüa.

Kleopatra ja Marcus Antonius tegid 12. augustil 30 eKr enesetapu, et mitte Rooma võimude kätte langeda.

Legendi kohaselt tappis Kleopatra end mürgimao abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles