Uus-Meremaal leiti pea inimesepikkuse hiidpingviini fossiil

Copy
Canterbury muuseumi kujutis leitud hiidpingviinist.
Canterbury muuseumi kujutis leitud hiidpingviinist. Foto: scoop.co.nz

Uus-Meremaa Lõunasaarelt leiti pea täiskasvanud inimese pikkuse hiidpingviini fossiil.

Tohutu merelind oli 1,6 meetrit pikk ning kaalus 80 kilo. See tähendab, et ta oli tänapäeval elavast keiserpingviinist 40 sentimeetrit pikem ja neli korda raskem, ütlesid uurijad ja teadlased täna.

Ladinakeelse nimega crossvallia waiparensis jahtis kala Uus-Meremaa rannikul Paleotseeni ajastul 66-56 miljonit aastat tagasi.

Linnule sattus eelmisel aastal peale üks amatöörist fossiilijahtija, kes leidis tema jalaluud. Hiljem kinnitati leid uue liigina ning avaldati teadusajakirjas Alcheringa: An Australasian Journal of Palaeontology.

Canterbury muuseumi uurija Vanesa De Pietri sõnul on piirkonnast varem leitud vaid üks Paleotseeni ajastust hiidpingviin.

«See tugevdab meie teooriat, et pingviinid on evolutsiooni käigus olnud väga suured,» lausus ta.

Teadlased spekuleerisid varem, et suured pingviinid surid ühel hetkel välja, sest merre jõudsid teised suuremad merekiskjad nagu hülged ja hammasvaalalised.

Uus-Meremaa on väljasurnud hiidlindude pärast maailmakuulus. Lindude seas on kuni 3,6 meetri pikkune lennuvõimetu moa ning kolmemeetrise tiibade siruulatusega Haasti kotkas.

Eelmisel nädalal teatas Canterbury muuseum ka ühe suure papagoi leidmisest. 19 miljonit aastat tagasi elanud lind oli umbes meetrikõrgune.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles