Lõuna-Korea plaanib tõsta kaitsekulutusi seitse protsenti aastas (1)

Copy
Lõuna-Korea kaitseminister Jeong Kyeong-doo 19. juunil kohtumisel riigi staabiülemate ühendkomitee juhtidega.
Lõuna-Korea kaitseminister Jeong Kyeong-doo 19. juunil kohtumisel riigi staabiülemate ühendkomitee juhtidega. Foto: Yonhap/EPA/Scanpix

Lõuna-Korea plaanib järgmisel viiel aastal tõsta kaitsekulutusi igal aastal keskmiselt 7,1 protsenti, et suurendada iseseisvat võimekust Põhja-Koreast lähtuvaid ohte tõrjuda.

Põhja-Korea näib olevat keskendunud oma tavarelvastuse kaasajastamisele ja on viimastel nädalatel katsetanud lühimaa ballistilisi rakette, nende seas riigi enda versioon Vene lühimaa raketisüsteemist Iskander.

Kaitseministeerium Soulis teatas viieaastases riigikaitsekavas, et aastatel 2020-2024 kulutatakse kaitsevajadustele 290,5 triljonit vonni ehk 239,88 miljardit dollarit. Sellest 103,8 triljonit läheb kaitsevõimekuse parendamisele ja ülejäänud 186,7 triljonit haldusele.

Kaitsevõimekuse tugevdamise eelarve kasvab viie aastaga aastas keskmiselt 10,3 protsenti, samas kui halduskulud suurenevad keskmiselt 5,3 protsenti, teatas Lõuna-Korea ministeerium.

«Ministeerium otsustas keskenduda kaitsevõimekuse täiendamisele, et vastata julgeolekuohtudele igast võimalikust suunast, aga ka selleks, et ehitada ja korralikult hallata nutikat sõjaväge, mis tugineb tipptehnoloogial,» teatas kaitseametkond. 

Kaitsevõimekuse parendamise eelarvest suunatakse 34,1 triljonit vonni projektidele, millega tahetakse vastu seista tuuma- ja teistele massihävitusrelvadele.

Luurevõimekuse «märkimisväärseks» parendamiseks lubas sõjavägi võtta kasutusele muuhulgas uued satelliidid ja droonid.

Kaitseministeerium lubas läbi juhitavate rakettide ostmise ja mittesurmavate relvasüsteemide arendamise suurendada riigi «strateegilise täppisrünnaku» võimekust.

Plaan näeb ette ka Lõuna-Korea raketitõrjeprogrammi laiendamist eelhoiatusradarite, Patriot ja Cheolmae II rakettide täiustamise ning raketisüsteemi L-SAM arendamise lõpule viimisega.

«Lõuna-Korea on Põhja-Koreast lühimaa ballistiliste rakettide osas üle nii kvalitatiivselt kui kvantitatiivselt. Me tagame piisava tõrjevõimekuse uute ballistiliste rakettide eest, mida Põhja-Korea on hiljuti katsetanud,» teatas kaitseministeerium.

Põhja-Korea alustas mais pärast 17 kuud kestnud pausi raketikatsetusi, millest hiljutisim leidis aset laupäeval. Arvatavalt on Pyongyang edukalt välja arendanud enda versiooni raketisüsteemist Iskander ja välja töötanud lühimaaraketi, mis meenutab USA sõjaväe raketti ATACMS.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles