Hea teada: asjad, mida meeles pidada, kui kuulad või annad suhtenõu

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Foto: Shutterstock

Kui suhtes on keerulised ajad, pöördume tihti nõu saamiseks oma sõprade poole. Siin on olulised asjad, mida meeles pidada, kui annad või kuulad suhtenõu.

Kui annad suhtenõu:

  • Pea meeles, et sina näed asju objektiivselt. See tähendab, et sulle võib «õige» või «tark» lahendus tunduda ilmselge. See aga pole tingimata nii inimese jaoks, kellele nõu annad. Tema peas ja südames on emotsioonid, mälestused, hirm ja tunded. Ära seda unusta ja ole lahke.
     
  • Pole olemas «õiget asja», mida teha. Sulle võib küll tunduda, et on olemas üks ja ainuõige lahendus, aga peaksid meeles pidama, et see pole sinu elu ja sa ei saa otsustada teise inimese eest, kes ja kuidas peaks käituma. Meil ei ole õigust teiste eest otsustada, mis on õige või vale. Parim, mis sa teha saad, on rääkida ausalt, kuidas sina käituksid, aga mitte teist oma arvamusega survestada.
     
  • Kellelegi ei meeldi õpetamine. Kui su sõber ei ole sinu käest nõu küsinud, ei ole sinu asi tema suhtesse sekkuda. Kui tegemist pole just (elu)ohtliku olukorraga.
     
  • Suure tõenäosusega ei võeta su nõu kuulda. See ei tähenda, nagu ei hooliks sõber su nõuandest. See tähendab lihtsalt, et ta on inimene: ta kuulab su nõu, aga teeb oma otsuse.

Kui sulle antakse suhtenõu:

  • Su sõber ei taha, et sa haiget saaksid. Kui sulle tundub, et sõber surub oma arvamust ja nõu peale, pea meeles, et ta eesmärk on sind kaitsta. Ta hoolib sinust ja ei taha, et sa haiget saaksid. 
     
  • Su sõber räägib omast kogemusest. Kelleltki suhtenõu kuuldes tuleb alati meeles pidada, et arvamus põhineb tihti nende enda kogemustel, mis ei tähenda, et sinu kogemus tingimata samasugune peaks olema, kirjutab TheEverygirl.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles