Kreml: spioonid jälgivad Vene teadlasi ööpäevaringselt

Copy
Kremli pressisekretär Dmitri Peskov 28. juunil
Kremli pressisekretär Dmitri Peskov 28. juunil Foto: Mikhail Metzel/TASS/Scanpix

Vene teadussaavutusi jahtivad spioonid hoiavad Vene teadlastel ööpäevaringselt silma peal, teatas Kreml kolmapäeval pärast seda, kui Vene teadlased mõistsid hukka neile kehtestatud piirangud. 

Vene teadus- ja haridusministeerium andis hiljuti välja korralduse, milles öeldakse, et teadlased ei tohiks oma väliskolleegidega nelja silma all kohtuda.

Väljaspool tööaega peetavateks kohtumisteks tuleb küsida luba ning kohtumist tuleb hiljem aruandes kirjeldada, isegi kui minnakse vaid kohvitama.

«Loomulikult peame me mõneti ettevaatlikud olema, sest välismaised eriteenistused on valvsad,» ütles Vene presidendi Vladimir Putini pressišeff Dmitri Peskov.

«On selline asi nagu teadus- ja tööstusspionaaž,» märkis Peskov. «See eksisteerib 24/7 ja on suunatud meie teadlaste, eriti noorteadlaste vastu,» jätkas ta.

Ta möönis samas, et osa määrusest «kõlab ülemääraselt» ja lisas, et Venemaa «ei peaks pidama kinni reeglitest, mis midagi head kaasa ei too.»

Vene instituutidele saadetud korralduse avalikustas teisipäeval füüsikaprofessor Aleksandr Fradkov, kes juhib Vene masinateaduse probleemide instituudis (IPMaš RAN) üht laborit.

Ta nimetas reegleid absurdseks ja ärgitas ametivõime neist loobuma.

Üks teine füüsikainstituudi teadlane kinnitas AFP-le, et korraldus, mis on märgitud vaid ametkonnasiseseks kasutamiseks, on ehtne.

Dokument seab märkimisväärsed piirangud Vene teadusinstituute külastavatele välismaalastele. Näiteks peab neid alati saatma mõni töötaja ja neil on piiratud arvuti, telefoni ja muude seadmete nagu kellad ja binoklid kasutamine.

Fradkov ütles AFP-le, et see meenutab talle nõukogudeaegseid reegleid, mille järgi võisid teadlased väliskolleegidega kohtuda ainult mõne kolleegi juuresolekul, et nad vajadusel teise peale kaevata saaks.

«Kogu teadus on üles ehitatud suhtlusele ja info vahetamisele,» lausus ta AFP-le. «Kui korraldust järgida, siis tuleb hiljem aru anda isegi väliskolleegiga kohvil käimise kohta.»

Kolmapäeval kritiseeris määrust ka Vene teaduste akadeemia asejuht Aleksei Hohlov, kes kirjutas Facebookis, et see läheb vastuollu valitsuse eesmärgiga suurendada välistudengite arvu ja lihtsustada nende värbamist Venemaal.

Teadus- ja haridusministeerium teatas aga, et reeglid «peegeldavad globaalset tava», kirjutas riiklik uudisteagentuur TASS.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles