USA presidendi sõnul lahendab Xi kiiresti Hongkongi olukorra

BNS
Copy
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Susan Walsh / AP

USA president Donald Trump avaldas kolmapäeval lootust, et Hiina riigipea Xi Jinping lahendab Hongkongi olukorra humaanselt ja kiiresti.

«Mul pole mingeid kahtlusi, et president Xi tahab kiiresti ja humaanselt Hongkongi probleemi lahendada ja seda ta ta teeb,» ütles Trump. «Kahepoolne kohtumine?» küsis Ühendriikide riigipea seejärel. 

USA president näis seostavat kaubandusleppe sõlmimise Hiinaga Hongkongi olukorra humaanse lahendamisega. 

«Hiinas kaob teiste tariifivabade riikidega võrreldes miljoneid töökohti. Tuhanded firmad on lahkumas. Loomulikult tahab Hiina kokkulepet sõlmida. Laskem neil kõigepealt Hongkongi humaanselt tegeleda!» kirjutas USA president Twitteris. 

Washington ja Peking on kehtestanud imporditollid 360 miljardi dollari väärtuses kahepoolsele kaubandusele, kuid Trump on lükanud detsembrisse edasi tariifide jõustamise Hiina elektroonikakaupadele. Samas on ta lubanud teoks teha ähvarduse kehtestada alates 1. septembrist imporditolli 300 miljardi väärtuses Hiina kaupadele.

Samal ajal jätkuvad poolte läbirääkimised kaubandussõja lõpetamiseks. 

USA väljendas kolmapäeval muret Hiina vägede liikumise pärast Hongkongi piirialal ja ärgitas Pekingit austama oma erihalduspiirkonna autonoomiat. 

«Ühendriigid on tõsiselt mures teadete pärast Hiina paramilitaarüksuste liikumisest Hongkongi piiril,» ütles USA välisministeeriumi pressiesindaja avalduses AFP-le. 

«USA ärgitab tugevalt Pekingit pidama kinni endale Hiina-Briti ühisdeklaratsiooni alusel võetud kohustustest lubada Hongkongil kasutada laialdast autonoomiat,» sõnas ta. 

Hiina erihalduspiirkonnas Hongkongis nädalaid kestnud marsside, meeleavalduste ja istumisstreikide raames on tänavatele tulnud miljonid inimesed. See on suurim väljakutse Hiina võimule Hongkongis pärast 1997. aastat, mil Ühendkuningriik piirkonna Hiinale tagastas.

Hiina lubas 1997. aastal Hongkongi taas enda kontrollile allutades jätta piirkonnas kehtima tähtsad Briti võimu aegsed põhimõtted nagu sõltumatu kohtuvõim ja sõnavabadus. 

Samas leiavad paljud, et Hongkongi võimud on Hiina keskvalitsuse survel neid õigusi ja vabadusi viimastel aastatel oluliselt piiranud. Nad viitavad teisitimõtlejatest raamatukaupmeeste kadumisele Mandri-Hiina vanglatesse, tuntud poliitikute valimistelt kõrvalejätmisele ja demokraatiameelsete protestiliidrite vangistamisele. 

USA välisministeeriumi pressiesindaja teatel peegeldavad meeleavaldused ulatuslikke ja õiguspäraseid muresid Hongkongi elanike seas autonoomia kaotuse pärast. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles