Hiina korraldas sõjaväeparaadi Hongkongi naaberlinnas

Copy
Sõjaväeparaad Shenzhenis.
Sõjaväeparaad Shenzhenis. Foto: Kuvatõmmis Twitterist

Hiina armee korraldas täna sõjaväeparaadi vaid seitsme kilomeetri kaugusel Hongkongist. Sõjaväelise paraadi korraldamine tuleb ajal, mil Hongkongi meeleavaldused toimuvad juba kümnendat nädalat.

Tuhandeid Hiina sõdureid oli näha võtmas osa sõjaväeparaadist Shenzheni spordisaadionil, vahendab AFP. Samuti oli staadionil ja selle ümbruses näha Hiina armee sõjaväemasinaid.

Hiina riigimeedia sõnul on Shenzhenis viibivad sõdurid sõjaväelise politsei üksused, kes alluvad Hiina sõjaväele. AFP reporteri sõnul olid mitmetel paraadist osavõtjatel näha relvastatud politsei embleeme.

Hiina riigimeedia avalikustas esmaspäeval ka videod, kus oli näha sõjaväelisi üksuseid Shenzhenis. Shenzeni spordisaadion asub umbes 7 kilomeetri kaugusel Hongkongist.

Global Times-i peatoimetaja Hu Xinjini sõnul on sõjaväeline kohalolek märgiks, et Hiina on valmis Hongkongi sisepoliitikasse sekkuma. Tema sõnul teeb meeleavalduste jätkumine Hongkongis tõenäolisemaks Hiina sõjaväe sekkumise.

Hiina Macau ja Hongkongi esindaja ütles eile, et meeleavaldajate tegevus meenutab terrorismi, pärast seda kui meeleavaldajate tegevuse järel suleti Hongkongi lennujaam.

Valitsusevastased meeleavaldajad osalemas protestil Hongkongi rahvusvahelises lennujaamas.
Valitsusevastased meeleavaldajad osalemas protestil Hongkongi rahvusvahelises lennujaamas. Foto: MIGUEL CANDELA / EPA / Scanpix

Trump loodab meeleavalduste rahumeelset lahenemist

Ameerika Ühendriikide president Donald Trump ütles teisipäeval, et USA luure on kinnitanud Hiina sõjaväe liikumised Hongkongi piiri lähistel.

«Loodetavasti laabub kõik rahumeelselt, et keegi ei saa viga ja keegi ei saa surma,» lausus ta.

Eile kiitis USA president Twitteri vahendusel Hiina presidenti. Trumpi sõnul on Xi tugev riigijuht, kes võib Hongkongi probleemi lahendada kiiresti ja inimlikult, kui ta seda tahab.

Samas ütles Trump ka seda, et enne kaubandusleppe saavutamist Hiinaga peab Honkongi küsimus saama rahumeelse lahenduse.

Juba kümnendat nädalat kestvad meeleavaldused said alguse vastuolulisest seaduseelnõust, mille kohaselt võinuks kahtlusalusi välja saata Mandri-Hiinasse.

Kuigi Hongkongi valitsus on hetkel seaduseelnõust loobunud, siis meeleavaldused on jätkunud. Lisaks seaduse tühistamisele nõutakse ka demokraatlike reforme ning uurimist politsei tegevusse meeleavalduste ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles