Džomolungma vallutajad peavad nüüd tõestama mägironimise oskust

Copy
Džomolungma on viimastel aastatel muutunud katsumustükist turismiatraktsioonini. Kogenud mägironijate sõnul seavad kogenematud mägironijad aga teiste elud ohtu.
Džomolungma on viimastel aastatel muutunud katsumustükist turismiatraktsioonini. Kogenud mägironijate sõnul seavad kogenematud mägironijad aga teiste elud ohtu. Foto: Rizza Alee / AP / Scanpix

Maailma kõrgeimat mäge vallutada soovivad mägironijad peaksid esmalt tõestama, et on kogenud mägironijad, soovitas Nepali valitsuse loodud komisjon oma raportis.

Ekspertide paneel, mis koosnes riigiametnikest, mägironimisekspertidest ning mägironimise kogukondade esindajatest, loodi eesmärgiga välja töötada paremad ohutuseeskirjad mägironimise jaoks, pärast üht verisemat mägironimishooaega, kui üksteist mägironijat hukkusid teel Džomolungma tippu.

Raport soovitab lubada Džomolungma vallutamist ette võtta vaid neil, kes on varasemalt roninud vähemalt 6 500 meetrise Nepali mäe otsa. Lisaks soovitab raport, et potensiaalsed mägironijad tõestaksid oma piisavat füüsilist vormi ning kasutaksid treenitud Nepali mägironimisgiidi oma teekonnal mäe tippu.

Turismifirmad, mis mägironimisretki korraldavad peavad samuti omama kolmeaastast kogemust mägironimise korraldamisel, ütles Nepali turismiministeerium.

«Mägironijad hukkusid kõrgushaiguse, südameataki, väsimuse või nõrkuse tõttu, ning mitte ummikute tõttu,» ütles Mira Acharya, üks ekspertkomisjoni liikmetest. Tema sõnul oli giidide kasutamise kohustuse taga vähendada nende hulka, kes proovivad üksi mäe otsa ronida, seades nii enda ja teiste elud ohtu.

Mägironimisfirma Jagged Globe tegevdirektor Simon Lowe pidas aga ummikute teket vahetult enne mäe tippu suureks ohuallikaks, sest hapniku hulk õhus on sellel kõrgusel väga madal. Tema sõnul on mägironimise kogenematus samuti suureks probleemiks Džomolungmal.

Džomolungma tippu ronijad jätavad mägedesse tihti suure hunniku prügi. Sel aastal otsustasid kohalikud selle kokku korjata.
Džomolungma tippu ronijad jätavad mägedesse tihti suure hunniku prügi. Sel aastal otsustasid kohalikud selle kokku korjata. Foto: PRAKASH MATHEMA / AFP / Scanpix

«Kui sa lähed üles miinimumhulga lisahapnikuga ning siis ootad järjekordades pikka aega, siis see põhjustab probleeme,» ütles Lowe.

Muudatused tulevad pärast ohvriterohket hooaega

Sel aastal on hukkunud või kaduma läinud vähemalt üksteist inimest, kes on proovinud Džomolungmad vallutada. Üheksa hukkunut alustasid mäe ronimist Nepali poolelt ning kaks hukkunut Tiibeti poolelt.

Mägironimisel hukkunud transporditakse mäelt minema. Mitmed surnukehad, mis selle aasta koristamiskampaania käigus leiti, olid mäel olnud juba aastaid.
Mägironimisel hukkunud transporditakse mäelt minema. Mitmed surnukehad, mis selle aasta koristamiskampaania käigus leiti, olid mäel olnud juba aastaid. Foto: NARENDRA SHRESTHA / EPA / Scanpix

Nelja surma puhul on peetud põhjuseks ülerahvastatust mäe otsa ronimisel. Vaatamata mitmetele hukkunutele, ei toimunud sel aastal tõsiseid maavärinaid ega lumelaviine.

Ülerahvastamise vältimiseks soovitab raport samuti suurendada senist 11 000 dollari suurust maksu 35 000 dollarini, ning tõsta rohkem kui 8000 meetriste mägede hinda 20 000 dollarini.

Koos lisakuludega ületab Džomolungma vallutamise hind 50 000 dollarit, vahendab New York Times.

Nepali turismiminister Yogesh Bhattari ütles reporteritele, et ekspertide soovitusi võetakse kuulda. «Me teeme oma mäed turvaliseks, hallatuks ja väärikaks,» lisas ta. Uued reeglid lähevad eeldatavasti käiku enne uue turismihooaja algust.

Kaheksa maailma neljateistkümnest rohkem kui kaheksatuhande meetrisest mäest asub Nepalis, mis teeb mägironimisest olulise sissetulekuallika riigi jaoks.

Sel mägironimishooajal andis Nepal välja 381 ronimisluba. Mägironimise hooaeg kulmineerub tavaliselt maikuus, mil ilmastikutingimused teevad mäkke tõusu kõige kergemaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles