Põhja-Norras tuvastati väike radiatsioonitaseme tõus (1)

Copy
Radioaktiivse ohu märk.
Radioaktiivse ohu märk. Foto: Reuters/ScanPix

Vene piiri lähedal Põhja-Norra atmosfääris tuvastati väike kogus radioaktiivset joodi, edastas täna Norra radiatsiooni- ja tuumaohutusamet.

«Põhja-Norras, meie Svanviki jaamas tuvastati õhus väike kogus radioaktiivset joodi. Tuvastatud hulk on väga väike ega ohusta inimesi ja keskkonda,» seisis pressiteates.

«Praegu ei saa öelda, kas see joodihulga suurenemine on seotud läinudnädalase Arhangelski õnnetusega,» märkis amet, nentides, et õhuproovid võeti 9.-12. augustini 2019 ja nende andmed on võrreldavad varem saadutega.

Vene tuumaagentuur Rosatom teatas 10. augustil, et Arhangelski sõjaväepolügoonil hukkus plahvatuses viis inimest. Hiljem teatati, et seal katsetati uut relva.

«Norra seirejaamad tuvastavad radioaktiivset joodi tavaliselt 6-8 korda aastas, selle allikas ei ole enamasti teada,» nentis amet, tõdedes, et kõige sagedamini on selleks radioaktiivseid ravimeid valmistav farmaatsiatööstus.

8. augustil teatas Vene kaitseministeerium inimohvritega õnnetusest katsepolügoonil, kus katsetati tuumakütusega raketti ning ümbruskonnas suurenes ajutiselt pisut radiatsioonitase, kuid langes kiiresti tavatasemele. 

Vahetult pärast õnnetust teatas ministeerium, et radiatsioonitase ei tõusnud. Severodvinski ametivõimud teatasid algul radiatsioonitaseme tõusust, kuid hiljem kustutasid teate.

Vene ilmateenistus Rosgidromet teatas teisipäeval, et radiatsioonitase tõusis õnnetuse järel Severodvinskis 16 korda normist kõrgemale, kuid langes 2,5 tunni jooksul.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles