Luteri kiriku torn sai oma risti, muna ja tuulelipu tagasi

Karoliina Tammel
Copy
ELU JA SÜNNI SÜMBOL: Kuldne rist hakkab teatud ajal teatud tänavatelt vaadates ka helkima.
ELU JA SÜNNI SÜMBOL: Kuldne rist hakkab teatud ajal teatud tänavatelt vaadates ka helkima. Foto: MARGUS MULD /ERR

Eilsel pidulikul tseremoonial õnnistati Kuressaare Laurentiuse kiriku renoveeritud torni taastatud rist, tornimuna ja vana tuulelipu järgi valmistatud uus tuulelipp.

Saarte praosti Anti Toplaane sõnul on sümbolitest erilisim vahest tornirist, mille keskel on kujutatud päikest.

“Rist pole mitte surma, vaid elu ja sünni sümbol. Nii nagu päike tõuseb idast, on ka kirikud ehitatud nõnda, et altar asub idapool. See tähendab, et palvetatakse päikese poole,” rääkis Toplaan.

Kui tornimuna jaanuaris renoveerimistööde käigus kirikutornist eemaldati, leiti sealt kaks kinnijoodetud kapslit arvatavalt torni eelmiste remontide ajal sinna pandud tekstidega. 

Ka nüüd toimus talitusel pidulik dokumentide allkirjastamine, et need uuesti kapslitesse asetada. Needki jõudsid uue tornimuna sees kirikutorni otsa. Anti Toplaan avaldas lootust, et uuesti pannakse tööle ka Laurentiuse kirikus asuv Eesti vanim kirikukell. 

Praost Toplaane sõnutsi oli kiriku renoveerimisel määravaks koostöö vallaga. Saaremaa vallavanema Madis Kallase sõnul on sümbolitel muutuvas maailmas üha suurem tähendus, sest need kannavad endas lugusid ja ajalugu. Vallavanem peab Laurentiuse kirikut üheks tähtsamaks ehitiseks Kuressaare linnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles