Intervjuu Jüri Ratasega: pole võimalik, et üks erakond teeb nii, nagu soovib (24)

Kuku Raadio
Copy
Peaminister Jüri Ratas.
Peaminister Jüri Ratas. Foto: Joosep Pank

Täna hommikul andis peaminister Jüri Ratas Kuku raadio hommikusaates «Ärataja» intervjuu, kus ta selgitas eilseid sündmusi ja Helmete püüdu Elmar Vaherit ametist vabastada. Saatejuhid on Siiri Mihkelson ja Ave-Marleen Rei.

Te olete ühes varasemas intervjuus öelnud, et püüate elule ikka naeratada. Kui palju eilne õhtu selleks võimalusi pakkus?

Eilne õhtu, eilne päev pealelõunat oli päris keeruline. Arvestades, et hommikul oli valitsusel väga töine valitsuse istung ja nõupidamine, kus olid väga keerulised küsimused ja otsused, mis leidsid ühise tahte. Olgu selleks põhikooli gümnaasiumiseadus või suured riiklikud kinnisvarainvesteeringud või ka kodakondsusseadus. Ka on tõsi, et see, mis algas, ütleme seal poole kolmest, kolmest, ütleme nii, õhtune seis oli väga keeruline.

Just nimelt valitsuskabinet käis eile koos ja seal peaks ju arutama tähtsaid asju. Martin Helme ometi ei teavitanud teid kui peaministrit, mis on tema selle päeva järgmised sammud, mis ausalt öeldes olid väga olulise tähtsusega.

Valitsuskabinetil on oma kindel päevakord ja selge on see, et sellest päevakorrast lähtutakse. Aga loomulikult, kui inimesed on ühes ruumis ja tehakse selliseid väga põhimõttelisi koosolekuid või soovitakse teha väga põhimõttelisi otsuseid, siis politsei- ja piirivalveamet on, arvestades ka kui suur on tema usaldusväärsus Eesti ühiskonnas. Siis loomulikult ainuüksi selliste mõtete või soovidega välja tulek eeldab seda, et küsitakse ka valitsuselt laiemalt.

Sest Eesti on õigusriik ja meie seadusandluses on väga selgelt paika pandud, kelle pädevusse kuulub politsei- ja piirivalve juhi ametisse nimetamine ja ametist vabastamine ja selleks on vabariigi valitsus. Selleks ei ole ei peaminister ega ükski teine minister üksinda. Kindlasti soovin selles valguses ja keerulises olukorras tunnustada PPA ametit ja ameti töötajaid ja need inimesed, kes seal igapäevaselt tööd teevad, teevad seda suure pühendumisega.

Kas distsiplinaarmenetlus Elmar Vaheri suhtes on algatatud või ei ole algatatud?

Minule ütles eile rahandusminister Martin Helme, kes eilsel päeval asendas ka siseministrit, et distsiplinaarmenetlust ei ole algatatud. Minu palve on olnud eilse päeva jooksul nii Mart kui Martin Helmele, et seda ei algatataks ja ma olen kutsunud Mart Helme siseministri peale puhkust esimesel tööpäeval nõupidamisele, et seda olukorda arutada.

Hanno Pevkur oma Facebooki kommentaaris küsib et, kas see ei ole mitte see olukord, kus siseminister peaks puhkuse katkestama? Usun, et see küsimus on väga paljude peas.

Oleme vestelnud siseministriga telefoni teel ja oleme vestelnud ja kohtunud ka Martin Helmega. Ma ei näe praegusel hetkel ja ma olen ka palunud, et mingeid arenguid ei toimuks enne kolmapäeva ja olen andnud väga kindla signaali, et ma ei toeta distsiplinaarmenetluse algatamist.

Kui eile Martin Helme ka teatas, et ta on vabandanud oma käitumise pärast, siis ometi on ta oma väljaütlemistes ka toonitanud, et mõte jääb samaks. Et Elmar Vaher siiski oma ametikohale ei sobi, lihtsalt see, kuidas üritati temast vabaneda, see protseduur oli vale, mitte asi iseenesest. Ja Mart Helmet tsiteerides «Ma ei saa absoluutselt aktsepteerida seda, et minule alluva asutuse juht sisulislt paneb küsimärgi alla ministeeriumi juhtimise ja otsustusõiguse ja võtab selle otsustusõiguse enda kätte.» Ehk siis mõte jääb ju sisuliselt samaks?

PPA direktori ametist vabastab Vabariigi valitsus, kes käitub nagu õigusriigile kohane. See, et selline vabastamine saaks aset leida, peavad olema väga konkreetsed faktid, õigusrikkumised, tegevusetus. Minul ei ole täna ühtegi infot selle kohta, et sellised õigusrikkumised või tegevusetus oleks aset leidnud. Selle ametikoha vabastamine või nimetamine ei sõltu emotsioonidest. See ei sõltu sellest, kuidas ühel või teisel või kolmandal nõupidamisel see kliima oli. See sõltub väga konkreetsetest asjadest ja õigusriigis nii asjad käivad.

Kas Eesti Vabariigi õigusriik on ohus, kui meil on ministrid, kes tegutsevad emotsioonide ajendil?

Eesti Vabariigi õigusriik ei ole ohus. Eesti õigusriik on väga tugevatel alustel ja kindlasti see kestab edasi. Meil on alati olnud Eestis ka koalitsioonivalitsused. Demokraatia ja otsustuste mõttes on see väga hea. See tähendab seda, et pole kunagi võimalik, et üks erakond teeb nii, nagu soovib. See eeldab ikkagi terve valitsuse heakskiitu ja täna seda ei ole selles situatsioonis. Ja mina soovin öelda, et tänases situatsioonis on mul Elmar Vaheri osas jätkuv usaldus olemas.

Nüüd on ikkagi probleem selles, et kui Mart Helme, siseminister ei usalda enda haldusalas olevat niivõrd tähtsal ametipostil olevat inimest, on ju selge, et see koostöö ei saa kuidagi toimida. Kuidas te selle kavatsete nüüd lahendada?

Vaevalt, et me seda nüüd täna siin isegi nii auväärses raadios nagu Kuku raadio hommikuintervjuus kohe ära lahendame. Loomulikult olukord on ülimalt keeruline, kui ministri ja ameti peadirektori vahel on ju selge, et head koostööd ei ole. Ka sellistes keerulistes olukordades on ju peaminister alati see, kes peab selliste olukordadega toime tulema ja neid lahendama ja ma olen selleks valmis. Ma usun, et seda koostöövaimu vähemalt töisel tasemel on võimalik igal juhul taastada.

Tänane Postimehe juhtkiri väidab, et Jüri Ratas ei suuda nüüd seda olukorda enam valgeks rääkida ja tõdeb, et nüüd peaks selguma ka see, kas olete üksnes maskott EKRE ainuvalitsuses või mitte. Kuidas te seda kommenteerite?

No neid juhtkirjasid.. Mul on hea meel, et meil on ajakirjandusvabadus ja sõna on vaba ja nii see peabki olema. Igal inimesel on võimalik oma arvamusi esitada. Selliseid juhtkirju on päris palju olnud viimase kolme aasta jooksul minu kohta ja minul ei ole mingit soovi antud olukorda valgeks rääkida. Antud olukorras tuleb leida lahendusi ja selle nimel ma olen valmis töötama.

Koostööst rääkides, kui siin eelnevalt sai viidatud sellele, et kuidas saab toimida edasi siseministri ja politseijuhi koostöö, siis eile selgus ka Elmar Vaheri jutust, et ta ei olegi siseministriga väga selle aja jooksul kokku saanud. Vaid ühe korra, kui tuli tema magistritöö plagiaat jutuks. Kuidas on võimalik, et siseminister ei ole nende kuude jooksul leidnud aega sisuliseks kokkusaamiseks koostööks politsei- ja piirivalveameti juhiga?

Iga minister korraldab oma  valdkonnas tööd ise. Kas need nõupidamised on suuremates ringides või kahepoolsed, seda nüüd küll peaminister ministritele ette ei kirjuta.

Kas te usaldate siseminister Mart Helmet, kes muuhulgas eile rahvusringhäälingus oma arvamuse väljendamiseks kasutas Stalini tsitaati?

Ma tõesti ei tea sellest tsitaadist, ei kuulnud seda. Aga ma ütlen veelkord, et sellises olukorras tuleb igasugused minu meelest sellised emotsioonid jätta hetkel kõrvale. Peame lähtuma õigusriigist ja õigusriigi alustest ja loomulikult sel teemal ma soovin esimesel tööpäeval, kui siseminister tuleb puhkuselt välja, olen kutsunud ta enda juurde.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles