TERVIS: Kui higi voolab ojadena

Copy
Higistamine. Foto on illustratiivne.
Higistamine. Foto on illustratiivne. Foto: www.freepik.com

Higistamise kohta on käibel mitmeid ütlemisi: "Külm higi tuli otsaette" öeldakse, kui juhtumas on midagi hullu või "Töötasin nii, et higi voolas ojadena"… Millal peaks aga murelikuks muutuma ehk kust jookseb piir tavalise ja liigse higistamise vahel ning kas on normaalne, kui inimene ei higistagi?

"Üldiselt inimesed ikka higistavad, alati ei pruugi higi kogus olla niivõrd suur, et inimene seda tähele paneks," ütleb Kuressaare perearstikeskuses töötav äsja diplomeeritud arst Anna Maria Viinalass. Tema sõnul on higistamise sagedasemad põhjused füüsiline koormus, liigne palavus, vale riietus, ülekaal. Samuti võib higistamist esile kutsuda palaviku tõus või keha füsioloogilised muutused, näiteks menopaus.

"Ühel suvepäeval avastasin, et igapäevaseid toimetusi tehes tuleb pärast pluus kuivaks väänata," räägib 40. aastates Anne, lisades, et eriti murelikuks muutus ta, kui kaasnesid krambitaolised pinged jalalihastes. Anne pöördus perearsti poole, sai uuringud ning rõõmustas, et tal ei olnudki tõsisemat tervisehäda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles