Dmitri Gluhhovski: Venemaal on kadunud usk paremasse tulevikku (2)

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Juhul kui Vene võimud ei hakka protestijatega veel julmemalt ümber käima, ei vii praegused meeleavaldused kuhugi, usub üks Venemaa tuntumaid kirjanikke Dmitri Gluhhovski. 
Juhul kui Vene võimud ei hakka protestijatega veel julmemalt ümber käima, ei vii praegused meeleavaldused kuhugi, usub üks Venemaa tuntumaid kirjanikke Dmitri Gluhhovski. Foto: Jevgeni Feldman/Ap/SCANPIX

Moskva praeguste protestide jõulise mahasurumise ja massiliste vahistamistega tahab võim pärast Venemaa uuriva ajakirjaniku Ivan Golunovi juhtumit näidata, et tegemist oli erandiga, mitte märgiga pehmemast poliitikast Putini-vastaste suhtes, ütles intervjuus Postimehele üks Venemaa tuntumaid kirjanikke Dmitri Gluhhovski (40), kes osaleb esmaspäeval Käsmus Avatud Eesti Fondi korraldatavas Venemaa-teemalises vestlusringis.

Suve alguses sai Venemaal võidu kodanikuühiskond, kui uurimise alt õnnestus vabaks saada ajakirjanik Ivan Golunov, keda politseinikud tahtsid süüdi lavastada narkokuriteos. Kuidas hinnata kodanikuühiskonna seisukohast juulis alanud ja siiani kestvaid proteste Moskvas, mis on seotud eelseisvate Moskva linnaduuma valimistega?

Kui Golunovi juhtumi puhul võib rääkida võidust, siis nende (protestide ja nende laialiajamise – J. P.) puhul võib rääkida suurtest lahinguristsetest, mis õnneks pole toimunud verega. Arvestades arestide hulka (mitu tuhat inimest – J. P.), pole põhjust rääkida võidust. Pigem võib öelda, et pretsedenditult suur hulk inimesi võib tunda end märtritena. Edasi on küsimus, kas võim taltsutab neid oma julmusega protestidest loobuma või vastupidi, ergutab veel rohkem kodanikuühiskonda ja protestimeeleolusid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles