Valge Maja: Trump pidas nõunikega eduka arutelu Afganistani üle

Copy
USA eriesindaja Afganistani rahuprotsessis Zalmay Khalilzad (taamal) 8. juulil Dohas Afganistani-sisese dialoogi kohtumisel.
USA eriesindaja Afganistani rahuprotsessis Zalmay Khalilzad (taamal) 8. juulil Dohas Afganistani-sisese dialoogi kohtumisel. Foto: KARIM JAAFAR/AFP/Scanpix

Valge Maja teatas reedel USA juhtkonna edukast arutelust kõneluste üle Talibaniga rahu saavutamiseks Afganistanis, märkides, et president Donald Trumpi ja tema tähtsaimate nõunike diskussioonid edenesid hästi.  

Trump pidas oma New Jersey osariigis Bedminsteris asuvas golfiklubis Afganistani asjus nõu USA kaitseministri Mark Esperi, välisministri Mike Pompeo, staabiülemate ühendkomitee esimehe kindral Joseph Dunfordi, riikliku julgeoleku nõuniku John Boltoni ja riigi eriesindajaga Afganistani rahuprotsessis Zalmay Khalilzadiga, teatas Valge Maja. 

«Arutelud keskendusid meie käimasolevatele läbirääkimistele ja tulevasele rahu- ja leppimiskokkuleppele Talibani ning Afganistani valitsusega. Kohtumine läks hästi, läbirääkimised jätkuvad,» ütles Valge Maja pressiesindaja asetäitja Hogan Gidley avalduses. 

Trump säutsus pärast kohtumist Twitteris: «Paljud selle 19-aastase sõja vastaspoolel ja meie seas püüavad sõlmida kokkulepet - kui see peaks võimalik olema!». 

USA juhtkonna Afganistani-teemaline nõupidamine langeb ajale, kui oodatakse teadaannet kokkuleppe sõlmimisest Washingtoni ja Talibani vahel. 

Ühendriikide Afganistani erisaadik Khalilzad tahab rahuleppeni jõuda 1. septembriks ehk mitu nädalat enne septembrisse kavandatud Afganistani presidendivalimisi. Ootuste kohaselt puudutab lepe umbes 15 000 USA ja NATO sõduri lahkumist vastutasuks Talibani lubadusele, et Afganistan ei võõrusta teisi äärmusrühmitusi, ja teistele tagatistele. 

Khalilzad on samas öelnud, et Ühendriikide lahkumine Afganistanist saab olema tingimuslik. 

«Jätkuvalt lähedases koostöös Afganistani valitsusega jääme pühendunuks kõikehõlmava rahuleppe saavutamisele,» teatas Pompeo pärast nõupidamist avalduses. 

See hõlmaks USA välisministri sõnul «vägivalla vähendamist, relvarahu kehtestamist ning tagamist, et Afganistani territooriumi ei kasutata enam kunagi Ühendriikide või tema liitlaste ähvardamiseks, ja afgaanide kokkutoomist rahu suunas liikumiseks». 

Khalilzad on pidanud alates aasta algusest Talibani esindajate seitse kõnelustevooru, lootes saavutada kokkuleppe, mis võimaldaks alustada siseriiklikku dialoogi Afganistani valitsuse ja Talibani vahel.

USA-Talibani kokkulepe ei teeks samas lõppu Afganistani sõjale, sest mässulised peaksid selleks sõlmima rahu rahvusvahelise toetusega Afganistani keskvalitsusega, keda Taliban peab nukurežiimiks. 

Endine USA suursaadik Iraagis ja Afganistanis juhib jõupingutusi teha lõpp varsti 18 aastat kestnud USA ajaloo pikimale sõjale. Ühendriigid on selle aja jooksul Afganistanis kulutanud triljon dollarit ja kaotanud langenuna 2400 sõdurit. 

Washington tahab alustada vägede väljaviimist Afganistanist enne 2020. aasta USA presidendivalimisi. 

Hoolimata Ühendriikide ja Talibani korduvatest teadaannetest edusammudest rahuläbirääkimistel pole sõja tõttu kannatavate afgaanide jaoks esialgu midagi muutunud. 

ÜRO teatas juuli lõpus, et kuigi aasta esimesel poolaastal vähenes sõjaohvrite arv umbes 30 protsenti eelmise aasta sama ajavahemikuga võrreldes, sai surma siiski 1366 ja vigastada veel 2446 tsiviilisikut. 

Maailmaorganisatsioon tervitas küll ligi 18 aastat kestnud sõja tsiviilohvrite vähenemist, kuid ÜRO Afganistani abimissioon (UNAMA) märkis, et peab «tsiviilisikutele kannatuste põhjustamise praegust taset šokeerivaks ja vastuvõetamatuks».

UNAMA andmeil moodustasid esimesel poolaastal hukkunud tsiviilisikutest kolmandiku lapsed - 327 surnut ja 880 vigastatut. 

Eelmisel aastal sai Afganistanis surma 3084 tsiviilisikut, nende seas 927 last. 

UNAMA märkis ka, et teist kvartalit järjest põhjustasid USA ja Afganistani julgeolekujõud rohkem tsiviilohvreid kui Taliban ja teised sissirühmitused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles