Kabulis sai pulmapeost linna selle aasta ohvriterohkeim veresaun (1)

Copy
Dubai pulmasaal Afganistani pealinnas Kabulis, kus enesetapupommar end laupäeva hilisõhtul pulmaliste seas õhku lasi.
Dubai pulmasaal Afganistani pealinnas Kabulis, kus enesetapupommar end laupäeva hilisõhtul pulmaliste seas õhku lasi. Foto: Hedayatullah Amid / EPA / Scanpix

Afganistani pealinnas Kabulis kärgatas laupäeva hilisõhtul pulmapeol enesetapuplahvatus, mis tappis üle 60 ja vigastas pea paarsada inimest. See on selle aasta ohvriterohkeim rünnak Kabulis.

Afgaani pulmad on suured ning võtavad sageli tööstuslikud mõõtmed. Suurtes tavaliselt sooliselt eristatud saalides pidutsevad tihtipeale sajad või tuhanded inimesed.

Ellu jäänud pulmalise Ahmad Omidi sõnul oli tema isa nõo pulmale Dubai pulmasaali kutsutud 1200 inimest.

«Seal on mitmeid surnuid ja haavatuid. Olin koos peigmehega teises ruumis, kui kuulsime plahvatust ega suutnud seejärel kedagi leida... Kõik olid üle saali pikali,» lausus ta pärast plahvatust.

Rünnaku järel peosaalidest tehtud piltidel on näha veriseid surnukehi, aga ka kehatükke, puruksrebitud riideid, mütse, sandaale, veriseid toole, purunenud kõlareid ja mineraalvee pudeleid.

Arvatakse, et pulmalised olid šiiidid, keda rünnatakse sunniitliku enamusega Afganistanis sageli. Eriti armastab neid rünnata äärmusrühmitus Islamiriik (IS), kes peab neid ketseriteks.

IS pole aga rünnaku eest seni vastutust võtnud. Kahtlus langes ka Washingtoniga rahukõnelusi pidavale äärmusrühmitusele Taliban. Tema aga pidas rünnakut «keelatuks ja õigustamatuks» ning mõistis selle hukka.

Siseministeeriumi pressiesindaja Nasrat Rahimi sõnul sai surma vähemalt 63 inimest ja haavata 182.

Pulmakülalise Mohammad Farhagi sõnul oli surnukehi nii palju, et neid toodi saalist välja ka kaks tundi pärast plahvatust.

Farhag ütles uudisteagentuurile AFP, et ta oli pulma naiste sektsioonis, kui meeste poolel kärgatas tohutu plahvatus.

«Kõik jooksid välja ja nutsid,» lausus ta.

«Saal oli umbes 20 minutit suitsu täis. Meeste sektsioonis said peaaegu kõik kas surma või haavata.»

Siseministeeriumi esindaja Rahimi sõnul kärgatas plahvatus lava lähedal, kus esinesid noored muusikud.

Pealtnägija Gul Mohammad ütles, et «kõik noored, lapsed ja kõik inimesed seal lähedal said surma».

Afganistani äärmuslased ründavad pulmi sageli, sest peavad neid väheste turvameetmete tõttu lihtsaks sihtmärgiks, kus saab ühe raksuga tappa palju inimesi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles