Eestis võimatu: Türgi pensionifond ostab Suurbritannia terasetööstuse

BNS
Copy
British Steel tegutseb Ühendkuningriigis, Prantsusmaal ja Hollandis ning on suuruselt teine Briti terasetootja.
British Steel tegutseb Ühendkuningriigis, Prantsusmaal ja Hollandis ning on suuruselt teine Briti terasetootja. Foto: Danny Lawson / PA Wire/PA Images

Türgi sõjaväe pensionifond OYAK sõlmis esialgse leppe, mille alusel ostab ta mais pankrotti läinud terasefirma British Steel.

OYAK-i sõnul on ost osa tema plaanist haarata suurem osa piirkonna terasetööstusest. British Steel tegutseb Ühendkuningriigis, Prantsusmaal ja Hollandis ning on suuruselt teine Briti terasetootja.

Fond lisas veel, et OYAK-i tütarfirma Ataer Holding võtab British Steeli lõplikult üle 2019. aasta lõpuks.

Kui British Steel muutus maksejõuetuks, panid Briti ametivõimud firma müüki. OYAK-i sõnul said ostupakkumise pea 80 firmat, nende seas terasetootjad.

Ainuõiguse leping annab OYAK-ile aega, et pidada kõnelusi klientide, varustajate, töötajate ja ametiühingutega ning põhjalikult uurida, mis seis täpselt British Steelis on. See peaks lõppema septembriks.

OYAK-i kaevandamise ja metallurgia haru juht Toker Özcan ütles, et tema prioriteet on «suurendada tootmisvõimsust ja investeerida British Steeli puhtasse terasetootmisesse».

British Steelis töötab umbes 5000 inimest ning tema tarneahelaga on seotud veel umbes 20 000 inimest.

Alates sellest, kui valitsus keeldus Greybull Capitalile kuuluvat firmat pankrotist päästmast, on kardetud suurt koondamislainet.

Greybull süüdistas firma põhjaminemises Brexitit.

OYAK loodi 1961. aastal, aasta pärast sõjaväelist riigipööret. Fondi vara oli mullu väärt 19,3 miljardit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles