Indrek Tarand liitus isamaalaste MTÜga

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Tarand
Indrek Tarand Foto: Viktor Burkivski

Europarlamendi saadik Indrek Tarand ühines sellel nädalal vanade isamaaliitlaste algatatud MTÜga Vaba Isamaaline Kodanik, et arendada demokraatiat ilma erakondade demokraatia edendamise sihtasutusteta (DASA).

«Tahan demokraatiat arendada väljaspool võimuvertikaali ja DASAsid,» selgitas Tarand. «Tahan kodanikuühiskonda ja vabakonda ning vabade inimeste vaba arutelu ja mitte riigieelarvest rahastatud demokraatia teesklemist.»

Tarandi sõnul pole MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik küll ametlikult väljendanud, et nad on DASAde vastu, kuid ta on sealsete liikmetega sellel teemal mõtteid vahetanud.

Tarand ei peljanud, et nendegi MTÜ võib DASAks muutuda.

«Euroopas on Keskerakond ja Reformierakond ühes paadis, seega üksikmehe instituudile võiks 25 protsenti rahast anda küll,» naljatles Tarand. «Kuid ilma naljata ütlen, et kodanikuühendused on väga olulised ja neid tuleb mingil määral eelarvest toetada, kuid tugevad ühendused ei ripu eelarvelõa otsas. See eelarve värk on parteiline sobitegemine.»

Tarand tõstis ka esile, et Eestis on huvitavad, kui mitte öelda, et rasked ajad.

«Mõned peavad astuma parteisse, et seda seestpoolt õõnestada nagu näiteks Eerik-Niiles Kross,» selgitas ta. «Teised peavad jääma väljapoole nagu mina, sest mitmekesised looduslikud kooslused on ajas tugevamad ja kestavad kauem kui umbrohust ümbritsetud.»

Täna kell 17 korraldab MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik Rahvusraamatukogu kuppelsaalis kiirkonverentsi «Ausa Eesti eest».

Üles astuvad Riigikogu IRL-i fraktsiooni kuuluv sõltumatu poliitik ja sõnaseadja Juku-Kalle Raid, Eesti Päevalehe ajakirjanik Kärt Anvelt ning «emeriitpoliitikud» Andres Tarand ja Lagle Parek.

MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik on erakondadeülene ühendus, mille eesmärk on osaleda poliitikate kujundamisel kodanikualgatuse vormis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles