Vaidluste keskmes olnud Iraani naftatanker lahkus Gibraltarist

Copy
Iraani naftatanker Adrian Darya 1, mis kandis varem nime Grace 1, lahkus Gibraltarist.
Iraani naftatanker Adrian Darya 1, mis kandis varem nime Grace 1, lahkus Gibraltarist. Foto: Reuters / Scanpix

Diplomaatiliste vaidluste keskmes olnud Iraani naftatanker lahkus eile õhtul Gibraltarist pärast seda, kui sealne valitsus tõrjus USA nõudmise laev arestida.

Laevade liikumist jälgiv veebikülg Marinetraffic.com edastas, et nüüdsest Iraani lipu all olev Adrian Darya 1, varem tuntud kui Grace 1, alustas teekonda veidi enne keskööd ja võttis kursi lõunasse.

Gibraltari võimud ei ole laeva lahkumist veel kinnitanud.

Gibraltari ülemkohus langetas neljapäeval otsuse vabastada tanker Grace 1, mis peeti kinni 4. juulil kahtlustatuna nafta tarnimises Süüriale -- tegu, mis rikkunuks nii Euroopa Liidu kui USA sanktsioone. 

Tankeri, mis vedas kinnipidamise hetkel 2,1 miljonit barrelit Iraani naftat, hõivasid Gibraltari vetes Briti eriüksuslased ja Gibraltari politsei.

Iraani suursaadik Suurbritannias Hamid Baeidinejad teatas varem Twitteris, et tanker peaks teele asuma pühapäeva hilisõhtul.

Tankerijuhtum on Suurbritannia ja Iraani vahel lahvatanud pingete keskmes. Iraan hõivas vastuseks Grace 1 kinnipidamisele 19. juulil Omaani vetes Briti lipu all sõitva tankeri, mis seisab tänaseni Iraani sadamas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles