Kanada süüdistab britte ISISe võitleja nende kaela sokutamises

Copy
ISISega liitunud Jack Letts.
ISISega liitunud Jack Letts. Foto: Kuvatõmmis / Twitter

Ühendkuningriigi võimud võtsid kodakondsuse ära viis aastat tagasi ISISega liitunud Jack Lettsilt, kuid samm on pahandanud Kanadat, sest praegu Süürias vanglas viibival mehel on ka Kanada kodakondsus ning riik leiab, et britid püüavad vastutust neile veeretada.

Briti meedias nime all Džihaadi-Jack tuntud Lettsilt kodakondsuse ära võtmise otsustasid ühena oma viimastest sammudest Ühendkuningriigi eelmine peaminister Theresa May ja toona siseministri ametis olnud Sajid Javid ning teadaolevalt kiitsid selle heaks ka praegu neid ameteid hoidvad Boris Johnson ja Priti Patel.

Viie aasta eest oma kodust Oxfordshire’i krahvkonnast ISISega liituma sõitnud Lettsil on tänu isale ka Kanada pass ning temalt Briti passi ära võtmist näeb Kanada kui Ühendkuningriigi valitsuse katset oma kohustusi nende kaela veeretada.

24-aastane Letts on olnud Põhja-Süürias vangistuses alates 2017. aastal ning tema õigusliku staatuse osas on jäänud õhku rohkelt küsimärke. Mees ise on öelnud, et kuigi ta pole süütu, loodab ta, et tal lubatakse kohtu ette astuda Suurbritannias.

Noormehe isa John Letts lausus, et pojalt kodakondsuse ära võtmine oli justkui löök makku ning ta väljendas pettumust selle üle, kuidas Briti valitsus on olukorraga ümber käinud ning oma kohustustest kõrvale viilides löönud palli Kanada õuele.

Otsus Lettsilt kodakondsus ära võtta lekkis eile Briti ajalehele Mail on Sunday ning näib, et Kanada sai sellest teada alles ajakirjanduse vahendusel. Riigi valitsus teatas, et on pettunud, et Ühendkuningriigi valitsus on ühepoolselt astunud sammu, millega lükkab kõrvale oma vastutusekoorma.

Jack Letts kasvas üles Ühendkuningriigis ning käis koolis Oxfordshire’is. 16-aastaselt võttis ta vastu islamiusu ning jättis vaimse tervise probleemide tõttu kooli pooleli. Mõni aeg hiljem sõitis noormees ISISega liituma.

Süürias vangistuses viibiva ISISe liikme Jack Lettsi vanemad John Letts ja Sally Lane.
Süürias vangistuses viibiva ISISe liikme Jack Lettsi vanemad John Letts ja Sally Lane. Foto: Yui Mok / PA Wire / PA Images / Scanpix

Lettsi ema Sally Lane ütles Channel 4 uudistesaatele, et tema jaoks oli tõeline šokk, et valitsus saab midagi sellist teha ning naise sõnul on tema poeg nüüd juriidilises mustas augus. Naine lisas, et otsuse kohtusse kaebamine eeldaks, et nad on pojaga pidevas kontaktis.

Rahvusvaheline õigus keelab inimeste muutmise kodakondsusetuks, kuid Briti seaduste kohaselt saab Ühendkuningriik võtta kodakondsuse ära välismaal viibivatelt inimestelt, keda kahtlustatakse terrorismis, kui neil on topeltkodakondsus või neil on õigus saada mõne teise riigi kodakondsust.

15-aastaselt Londonist ISISega liituma sõitnud britt Shamima Begum kaotas veebruaris siseminister Javidi otsusega kodakondsuse, kuna valitsus väitis, et tal on õigus taotleda Bangladeshi kodakondsust. See otsus on kaevatud edasi kohtusse.

Ühendkuningriigi seni langetatud otsused kodakondsuse ära võtmisel on saanud välismaal rohkelt vastukaja. Näiteks Ameerika Ühendriigid on väljendanud muret brittide vastuseisu pärast Süürias kinni peetud ISISe võitlejate koju toomisel ja kohtu alla saatmisel, süüdistades Ühendkuningriiki probleemide teiste õlule lükkamises.

Mida Letts ISISe ridades täpselt tegi, pole teada.

«Ma ei väida, et ma olen süütu. Ma pole süütu. Ma olen selle, mis mind tabab, ära teeninud. Aga ma lihtsalt tahaks, et see oleks kohane, mitte juhuslik, planeerimata karistus Süürias,» lausus Letts tänavu vangistuses antud intervjuus.

Juulis lausus ta, et oli end kunagi pidanud Suurbritannia vaenlaseks, kuid oli sellega teinud suure vea. Ka on ta öelnud, et teatud hetkel oli ta valmis panema toime suitsiidirünnakut.

Lettsi vanemad mõisteti juunis süüdi terrorismi rahastamises, kuna nad nõustusid 2015. aasta septembris saatma Liibanoni ühele vahemehel 223 naela (245 eurot), millest osa kulus prillide hankimisele. Kohus leidis, et nad ei saanud olla kindla, et raha ei kasutata terroristlike tegude toetamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles