Taani peaminister: Trumpi mõte osta Gröönimaa on absurdne (11)

Copy
Vaade USA Thule õhuväebaasile Gröönimaal.
Vaade USA Thule õhuväebaasile Gröönimaal. Foto: Reuters/ScanPix

Taani peaminister Mette Fredriksen nimetas täna absurdseks USA presidendi Donald Trumpi ideed osta Taanilt ära Gröönimaa. Fredriksen kinnitas, et poolautonoomne piirkond ei ole müügiks. 

«Gröönimaa ei ole Taani. Gröönimaa on Gröönimaa. Loodan väga, et see ei olnud mõeldud tõsiselt,» ütles esmaspäeval Gröönimaad külastanud ja sealse peaministri Kim Kielseniga kohtunud Frederiksen. 

Trump, kes peaks külastama Taanit septembri algul, võrdles eile Gröönimaa ostmist suure kinnisvaratehinguga. Trump kinnitas, et tema administratsioonis on arutatud ideed Gröönimaa ostmisest Taanilt, kuna see oleks USA-le strateegiliselt kasulik. Trump lisas, et poolautonoomne piirkond on Taanile finantskoormaks.

Taani ja USA sõlmisid aastakümneid tagasi kaitseleppe, mis annab USA sõjaväele Gröönimaal sisuliselt piiramatud õigused ning seal asub Ühendriikide kõige põhjapoolsem baas – Thule õhuväebaas.

Gröönimaal paikneb ka USA ballistiliste rakettide varajasse hoiatussüsteemi kuuluv radarijaam. Baasi kasutavad USA õhuväe kosmosejuhatus ning Põhja-Ameerika õhu- ja kosmosekaitse väejuhatus (NORAD).

USA on proovinud varemgi Gröönimaad Taanilt osta. Esimene katse jäi 1867. aastasse, kui Ühendriikide välisministeerium asus uurima Gröönimaa ja Islandi ostmist. Teine katse oli 1946. aastal, kui president Harry Truman pakkus Taanile saare eest 100 miljonit dollarit. Taani lükkas pakkumise tagasi.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles