Karbist välja: Sony uued kõrvaklapid – no mitte midagi ei kuule! (2)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Sony uued mürasummutavad kõrvaklapid
Sony uued mürasummutavad kõrvaklapid Foto: Aivar Pau

Sony sai valmis uued juhtmevabad kõrvaklapid, mille kõige olulisemaks omaduseks tuleb pidada mitte suurepärast helikogemust, vaid võimet tekitada omaniku kõrvades täielik vaikus.

Ajakirjanikud töötavad reeglina avatud kontoris, see on lausa hädavajalik, et jooksvalt vahetada laekuvat infot, küsida ja saada vastuseid, toetada ja saada toetatud järjekordse ründava kõne järel. Kuid kui loo materjal koos ja jäänud vaid mõtlemise, sõnaseadmise ja kokkukirjutamise vaev, tahaks jäägitu süvenemise nimel haudvaikust.

Ja siin tuleb appi tehnoloogia. Kui virtuaalseid müratõkkeseinu pole ja kuskile kitsasse kompkasse ronida ei viitsi, siis ongi mürasummutavad kõrvaklapid parim lahendus. Testisin ära: Sony uued klapid mudelinimega WF-1000XM3 saavad sellega suurepäraselt hakkama.

Selleks polnud vaja teha suurt midagi: kõrvaklapid kõrva, kerge sõrmepuudutus klappidel, kuni kostub «noise cancelling» ning klapid kõrvas horisontaalasendisse pöörata. Tulemuseks on sisuliselt täielik vaikus.

Kuidas Sony seda teeb? Näiliselt lihtsalt: lisaks heliväljundile on neil kummalgi küljes ka kaks imeväikest mikrofoni, mis ümbritseva heli sagedused kinni püüavad ja need siis ära vaigistavad. Tööd teeb selle nimel sisseehitatud seade nimega HD Noise Cancelling Processor QN1e.

Foto: Sony

Asi pole seejuures ainuüksi vaikuse tekitamises, vaid protsess toimib ka selle nimel, et kuulatav muusika oleks täielikult müravaba. Töötavad klapid kogu inimkuulmise ulatuses ehk sagedustel 20 Hz kuni 20 000 Hz.

Ühendamine telefoni ja teiste seadmetega käib loomulikult bluetooth'i abil. Seadmesse tuleb tõmmata Sony headphone äpp, kus saab juba sätted täpsemalt paika panna. Klappide abil saab loomulikult ka telefonikõnesid pidada.

Klappide aku laadimiseks tuleb need panna hoidikusse, mis on ühtlasi laadija.

Foto: Aivar Pau

Seda saab omakorda täita USB-3 juhtme abil arvutist või pistikust. Klappide nullist täislaadimine võtab aega kuskil 15 tundi ning järjest saab muusikat kuulata seejärel kuni 6 tundi.

Klapid kaaluvad kumbki 8,5 grammi. Müügil on need hinnaga 249 eurot.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles